Malo kad u zadnje vrijeme smo imali toliko šarolikih velikih tema u Mreži. Tema broja je nominalno – korištenje instant messaging aplikacija za komunikaciju s korisnicima, iz perspektive nekog posla. Šifrirano bi se to reklo IM za B2C. Ovo vam se može činiti nebitnim ili trivijalnim područjem (neko vrijeme se i meni tako činilo) ali – daleko od toga. Na tom se polju isprepliću pitanja sigurnosti, privatnosti, usabilitya, brzine, pouzdanosti, otvorenosti API-ja, a – osjetivši svoju priliku – javlja se i nekoliko startupa.

Velika tema su i FPV (first person view) dronovi, zatim ispravno ispunjavanje poreza za freelancere koji preko interneta rade za strance. Ova tema mi je užasno dizala tlak svaki put kad bih je pogledao, pa ju je uredio i priredio Miro. Zašto mi je dizala tlak? Ne zato jer je loše napisana, nego zato jer u normalnoj zemlji ne bi ni trebala postojati! Odnosno sve skupa bi se trebalo svesti na dva klika mišem i eventualno jednu stranicu teksta u Mreži. Kod nas vas prvo država optereti takvim i tolikim nametima da ni sama ne zna što sve želi od vas (različiti porezni „stručnjaci“ dat će vam različita tumačenja) a onda čak niti tu otimačinu ne zna pojednostaviti i automatizirati, već sami morate žvakati stotine brojki, žonglirati desecima IBAN računa, a ako slučajno pogriješite – u prekršaju ste. E pa da ne budete u prekršaju, tu vam je naša tema i to je sve što ću zasad reći, da ne uletim u libertarijansku tiradu deset puta dužu od cijelog uvodnika.

Najzad, od većih tema tu je i Željkova analiza zdravstva u digitalnom dobu. Ona se možda donekle i nadovezuje na temu o porezima, naime nakon što platite porez, u idealnom svijetu on bi se trebao koristiti, uz ostalo, i za efikasno zdravstvo. Željko nudi zanimljive poglede na ovaj teren, a u konferencijskoj ekspanziji u koju smo se upustili, nadam se da bi ovakvi pogledi mogli biti i začetak nekog novog eventa, koji spaja zdravstvo i tech.

Zasad nismo spajali taj par, ali jesmo pravo i tech, na prvom izdanju konferencije LegalTech, koja je prošla odlično. U ovaj broj ugurali smo izvještaj, a u narednom očekujte nastavak priče, s podlistkom, još ponekom temom, i ponudom i ekspertizom naših partnera.

 

Podijeli:

 

Vezane objave