Šalili smo se kako je digitalna transformacija nova omiljena fraza svih “dionika” u informatici. Big data nam nekako nije predugo trajala. Digitalna transformacija zamijenila je i čuveni slajd s konferencijskih govornica – “Uber je najveća taksi kompanija, a nema nijedan taksi, AirBNB je najveća smještajna organizacija, a nema nijedan hotel i krevet”.

No, ma koliko se šalili s tim stvarima, u načelu uopće ne mislimo da su takvi buzzwordi, pa čak i oni za koje se pokaže da kratko traju, loša stvar. Otvore nam neke vidike, promijene paradigme, utječu na trendove za budućnost, a neki se u originalnom ili izmijenjenom obličju i zadrže trajno. Hoće li digitalna transformacija biti jedan takav buzzword? Ostaje nam vidjeti, a krenimo već od ovog broja Mreže i teme broja. Inače, radni je naziv bio “digitalni imperativ”, što možda i bolje zvuči, ali nije prepoznato kao udarni termin.

Događaj mjeseca svakako su bili WinDaysi, i u svom sedamnaestom izdanju najveći domaći i regionalni informatički skup, i ove godine održani na otoku pored Poreča. Glavna tema WinDaysa bila je također digitalna transformacija, ali za takav i toliki skup to je manje bitno. Na WinDayse se ide osjetiti opće stanje duha hrvatske informatike. Microsoft već vrlo dugo inzistira na podjeli na Business i Technology – praktično dvije odvojene konferencije.

Petric je bio na najavi berlinske IFA-e, koja je postala događaj sam za sebe. SRCE je proslavilo čak 46. rođendan. Željko je analizirao etiku, pravo i tehnologiju, a Špigel razloge propasti startupa. Ako itko o tome zna, zna on. Nema ironije, samo želimo kazati kako je Ivo veteran i entuzijast startupske scene – mnoge je pratio na putu do uspjeha, a valjda barem deset puta brojnije i na putu do neuspjeha.

Intervju mjeseca – sigurnost banaka, aktualnije nego ikad…
Digitalne platforme za turizam istražila je naša Mia
WinDays 17 izvještaj – ako niste bili da uberete atmosferu, ako ste bili, da se prisjetite
CROZ QED konferencija
Analize i komentari nedavnog pada baza ministarstva uprave
Formalizirane su obavijesti o radovima na komunikacijskohj infrastrukturi
Tema broja – digitalna transformacija
Etika i tehnologija, Željko Ivanković

Podijeli:

Vezane objave