Tema broja opet je jedna od onih kojima se Mreža vraća na stare staze slave – kao medij koji o fenomenima i tehnologijama piše godinama ispred svog – ili njihovog – vremena. Blockchain! Što je to? Blockchain je, kažu naši autori, jednostavno opisati: to je javno dostupan popis višestruko ovjerenih, na više mjesta zapisanih elektroničkih transakcija, koji se ne može izbrisati niti izmijeniti.

Blockchain

Blockchainom ozbiljno se bave svi veći tehno giganti (primjerice, Microsoft nudi uslugu Baas (blockchain-as-a-service) u okviru svoje platformeAzure, IBM se koristi pametnim ugovorima u transakcijama s jednom japanskom bankom) brojne startup tvrtke (samo u Europi time se bavi više od 300 novopokrenutih tvrtki) i mnoge financijske ustanove, sistem integratori i konzultantske kuće.

Energetski internet – ispred svog vremena

Osim ove teme imamo i interesantni prikaz Energetskog Interneta, odnosno primjene Interneta stvari (IoT) u energetici. Ovo je još jedna od onih tema za koje će se ljudi raspitivati za godinu-dvije-tri, pročitajte je sad i smatrajte se privilegiranim.

Javna nabava

Dosadašnja praksa javne nabave u RH, slažu se u IT industriji, bila je uglavnom izuzetno štetna u kontekstu digitalizacije državne uprave i javnih servisa općenito, a najlošija posljedica je devalvacija znanja i rada – kaže u najavi teme o novom zakonu o javnoj nabavi naš novi, ali inače iskusni autor Gorden Knezović. Proučite i to, ako poslijete s državom ili to planirate.

Mobile World Congress u Barceloni usmjerava mobilni svijet u 5G

I još jedno podsjećanje – za 31.3. planiramo našu 3T konferenciju – Tourism, Travel and Tech. 3T konferencija (Tourism, Travel & Tech) je prva konferencija koja objedinjuje turizam i IT, kao vodeće i najvažnije grane hrvatskog gospodarstva. Tehnologija je ključ optimizacije i uspjeha u turističkom poslovanju, a 3T konferencija će vam pružiti odgovore kako najbolje iskoristiti suvremenu tehnologiju te poslovanje u turizmu učiniti učinkovitijim i boljim. Lokacija je HUB385, više informacija i prijave – na webu http://3t.bug.hr/

Intervju mjeseca je s Markom Mišulićem

Intervju mjeseca je s Markom Mišulićem, i usko je povezan s konferencijom 3T – tourism, travel & tech na kojoj će Marko voditi okrugli stol. Marko je inače pokretač tvrtke Rentlio.

Željko Ivanković analizira fenomen Facebook umjetnika na primjeru Željka Badurine

 

Podijeli:

Vezane objave