Ovaj put smo se u temi broja pozabavili neobičnom temom – načinom organiziranja IT-jevaca koji nije čest, a možda za njega i niste znali – tehnozadrugama. Taj oblik poslovanja ima odlike aktivizma, i postoje razlozi zbog kojih bi se nekome mogao svidjeti. Neka kaže što god tko hoće, ali ja ću kao ekonomski liberal dodati – socijalizam i zajedničarstvo sasvim su mogući u okvirima tržišnog gospodarstva, ako to ljudi žele. Problem je u tome što obratno nije moguće. Tu ću stati, i uputiti vas na temu. Nas, liberale, ne smeta ništa, ako je na dragovoljnoj bazi i ne nameće se drugima.

Sama je tema, za Mrežine standarde, obujmom dosta skromna, ali to nadoknađujemo s nekoliko drugih, itekako obilatih materijala. Kao prvo, tu su intervjui, kojih u ovom broju ima cijela hrpa – Vedran Brničević i njegova nova tvrtka, zatim Paula Januszkiewicz, stručnjakinja za sigurnost, pa intervju mjeseca s Danielom Döderleinom iz Auke, zatim Voja Antonić, “balkanski Steve Jobs”, mlađima možda slabije poznat, pokretač projekta osobnog računala Galaksija iz sredine osamdesetih, te Ramses Gallego iz Symanteca.

Željko Ivanković za (gotovo) svaki broj napiše opsežan tekst prema modelu “state of the nation”, u prošlom broju meta su bile kriptovalute, a u ovom – čuveni fake news. Kolika je stvarna opasnost i koji su trendovi borbe protiv fake newsa, ili, pak, njihova širenja, razloženo je u Željkovoj analizi.

Ako vam to nije dosta filozofije, u ovom broju imamo još – neumorna Marina piše o moralnim dilemama umjetne inteligencije, ali ovako pojednostavljeno to zvuči kao nedostojna najava njenog teksta, koji je mnogo slojevitiji. Gorden obrađuje hrpu tema iz sebi najbližih područja – privatnost i Facebook, digitalna regulativa EU, fondovi, i domaća komunikacijska infrastruktura.

U rubrici “Petricevi megaizvještaji s tech sajmova” u ovom broju imamo Mobile World Congress u Barceloni. Održali smo i već dvadeset i sedmi (27.) Mreža Smart Day, MSD27

Podijeli:

 

Vezane objave