Tema broja je Internet of Things i blockchain. Kako surađuju dvije najinteresantnije tehnologije sadašnjosti i budućnosti? Problematiku analizira naša najdraža geekica Marina Pavlić. O blockchainu se već dosta čitalo u Mreži, bio nam je tema broja prije oko godinu dana, a tijekom cijele 2017. razvijala se priča koja se naslanjala na blockchain – dakle, kriptovalute i razne financijske tehnologije – Fintech. Ovo smo popratili i u posebnom, besplatnom izdanju Mreže u listopadu 2017, posvećenom fintechu, u kojem je ponovno objavljena čitava tema broja o blockchainu. Tko kaže da nismo velikodušni?

Najzad, vrhunac blockchain histerije imali smo na konferenciji F2 – Future of Fintech u studenome. U usporedbi s ovom, dobro podgrijanom, odlično obrađenom i sasvim shvatljivom histerijom, Internet of Things (IoT) dobio je do ovog trenutka u Mreži osjetno manje pozornosti, i vrijeme je da se to ispravi!

Osim teme broja, i intervju mjeseca bavi se IoT-om. Ekipa iz jedne od najjačih IT tvrtki u Hrvatskoj i regiji – Compinga – s partnerima pokreće projekt IoT Net. (Da malo poluprivatiziram uvodnik, jedan od prvih istupa u javnosti bio im je kroz podršku Saši, Tomasu i meni kao Teamu Tesla, u reliju preko Sahare).

IoT Net ima vrlo ambiciozne planove s premrežavanjem cijele Hrvatske IoT mrežom, koja bi vrlo skoro nakon pokretanja mogla svima na dohvat ruke donijeti vrlo opipljive prednosti nove tehnologije. Što se nas tiče – jedva čekamo. Ne propustite pročitati više u intervjuu mjeseca s Brunom Crničkim, direktorom novog igrača na tržištu.

Od ostalih tema – tu je nekoliko odličnih kolumni, uobičajeno dobar Željkov tekst iz područja fintecha, ovaj put o krađama i prevarama u svijetu kriptovaluta.

Nakon duže vremena konačno imamo i pravi hardverski usporedni test – nešto za čime žudim kao urednik. Ako postoji samo jedna stvar na kojoj zavidim našem bratskom izdanju Bug – to su hrpice seksi hardvera na njegovim stranicama. Mreža se više bavi biznisom, tehnologijama, idejama, teorijom, fintechom… No ne smijemo zaboraviti da je ipak hardverija naš svakodnevni dodir s IT svijetom.

Imamo i nekoliko dobrih Gordenovih tekstova o primjeni modernih tehnologija u stvarnom svijetu, još nekoliko Zvonkovih intervjua, i još ponešto…

Podijeli:

 

Vezane objave