Glavna tema u broju su dokument skeneri. Često se nastojimo držati nekog nepisanog pravila da dolaskom kraja godine stavimo neku jaču hardversku temu ili više njih. Zapravo godinama, kao i bratsko izdanje Bug, sve manje pišemo o čistom hardveru, što samo za sebe nije ni loše ni dobro, već je odraz vremena. Moment kad ipak nastojimo izgurati neke hardverske testove je sad, pri kraju godine. Vođeni smo logikom da organizacijama ostane određeni dio budžeta za IT koji nije potrošen te kako voditelji IT službi i administratori gledaju da ga alociraju na neki novi komad hardvera koji im treba.

One organizacije koje su odavno potrošile budžet za IT i već zagazile u minus, tu, dakako, ne računamo. One ionako imaju većih problema nego ih ijedan hardverski test može riješiti… ili možda baš zato nemaju nikakvih problema. (Prema onoj, Mujinoj – pare nisu problem, para nema!)

Uglavnom, dokument skeneri – neka vaša novogodišnja IT odluka bude da se u 2018. riješite svih dokumentskih papirušina koje vam zatrpavaju arhive i sve digitalizirate! Baš nekidan društvenim mrežama počela se širiti serija fotografija iz arhive mirovinskog zavoda u Zagrebu – fascikle plivaju u vodi, trunu u podrumima, vjerojatno već sada sasvim nečitljive i neupotrebljive.

Intervju mjeseca je s Tonimirom Kišasondijem s FOI-ja u Varaždinu, stručnjakom za sigurnost i jednim od organizatora skupa FSEC. Jaka je i tema o digitalnom zemaljskom radiju. Radio je neobično živahan medij, a ova nova fora, digitalni radio, zapravo je daleko više od onog na što pomislite kad čujete radio.

Željko Ivanković, naš stručnjak za fintech, i programski direktor konferencije F2 – Future of Fintech, obradio je izuzetno zanimljivu temu koju je nazvao “Privatni novac”. Predavanje s ovom temom održao je i na konferenciji F2. Kao nekadašnjem web-dizajneru i autoru web-stranica (to se zvalo danas zastarjelim terminom webmaster) te ljubitelju CSS-a, posebno mi je zanimljiv i tekst o CSS gridu.

Uz ovaj broj ide i poseban podlistak naših prijatelja iz HROUG-a, Hrvatske udruge Oracle korisnika, u povodu njihove, već odavno legendarne, godišnje konferencije. U pitanju je skup sasvim različit od ijednog drugog u hrvatskoj informatici – ako ste bili znate, ako ne, prolistajte HROUG-ov prilog.

  

Podijeli:

 

Vezane objave