Tema broja je solarno napajanje za IT potrebe ili, uostalom, bilo koje druge. Priznajem da sam IT potrebe u opremu teksta stavio samo zato kako bi se bolje opravdala nazočnost naizgled neinformatičke teme u Mreži. Iako će ovakva tema nekima smetati, vjerujem da je većina čitatelja Mreže itekako svjesna činjenice koliko se danas discipline isprepliću i koliko je energetika bitna za informatiku. Pa evo – naučite, odnosno napravite prve korake u proizvodnji struje za svoj data centar, odnosno smanjenju troškova.

Intervju mjeseca nije s jednom osobom, nego s tri – s osnivačima tvrtke Poslovna inteligencija. Povod je 15 godina tvrtke, što čak i nije tako mnogo. Bug ima već 25 godina, a i Mreža, koja je pokrenuta nakon Buga, ulazi, baš ovim brojem, u čak dvadeset i drugu godinu izlaženja. Niz hrvatskih IT tvrtki proslavio je 20 i 25-godišnjice, pa sa svojih 15 godina Poslovna inteligencija uz njih djeluje maloljetno. No, bilo koji povod dovoljno je dobar, to nam je mogla biti nazočnost čak dvije žene u tročlanoj upravi tvrtke, ili preko 50% žena među zaposlenicima, što je na hrvatskoj IT sceni zaista rijetkost.

Osim s trojcem iz Poslovne, imamo i veliki intervju, prema gabaritima usporediv s Intervjuom mjeseca, s Aljošom Domijanom, slovenskim guruom startupa, investitorom, i pokretačem najveće online trgovine u regiji – enaa.com.

Ovaj smo mjesec u Zagrebu popratili jednu od najvećih i najambicioznijih konferencija u ovom dijelu Europe – EBAN winter university. Među rubno informatiziranim temama, vrijedi spomenuti i onu o etičnom bankarstvu. Nenad Trajkovski, legenda Microsoftove zajednice, opisuje novi alat u obitelji Office 365 – MS Teams. Čak se čini i dosta zanimljiv, a kažem to kao Microsoft-skeptik već neko vrijeme. Zanimljiv je i tekst u rubrici Iz prve ruke, u kojem se opisuje razvoj sustava za umjetnu inteligenciju za austrijski web-dućan. Željko, osim kolumne, prema običaju, analizira neki fenomen iz digitalnog svijeta, a ovaj je put to tržište rada i utjecaj tehnologije na njega.

 

Podijeli:

Vezane objave