Rekli biste – ako ste naivni – kako su državna tijela i organizacije idealan poligon za besplatne, slobodne, proprietary standardima nevezane i neopterećene tehnologije, kao što su legendarni CMS WordPress, ili općenito sve i svašta iz radionice Open Sourcea. Naravno, prevarili biste se. Državne institucije nisu dobar primjer niti za učinkovitost, a niti za štedljivost.

Detalj iz teme broja

Kad se treba potrošiti javni novac, većini je u interesu da posao dobije nečiji prijatelj, rođak ili kum. Kako kaže onaj ruski vic – pa nisu ludi da to plate milijun. Znam ja gdje ima za dva milijuna. Sjećamo se kada su, prije petnaestak godina, u vrijeme velikih ratova Linux vs Microsoft dečki s lokalne grupe korisnika Linuxa HULK likovali kada su u nekom ministarstvu dobili priliku demonstrirati svoj besplatni softver. Sjajno – veselili su se – kada im pokažemo kako je ovo dobro, a jeftinije od Microsofta, odmah će prijeći na open source rješenja! Da, kako da ne! Pokušao sam ih osvijestiti da državna uprava ne rezonira na takav način. Ono što je svakom normalnom ušteda, njima je propuštena prilika da se potroši lova i ispadne važan, a usput i namjesti posao nekome tko im je bitan. Kako da sve to napraviš sa softverom koji ništa ne košta?

Vremena su se ipak u ovih 15-ak godina promijenila, država ne da nije jeftinija i učinkovitija, nego upravo suprotno, no sve je više građana toga svjesno, pa i pritisak za jeftinijim rješenjima raste. Pročitajte temu.

Intervju mjeseca: Damir Mujić

Intervju mjeseca je s Damirom Mujićem iz Avalona, koji se, uz ostalo, bacio i na tržište SAD-a. Ambicioznost kakva nam u hrvatskom IT-u svakako treba! Održali smo i naše natjecanje startupa Idea Knockout, odakle imamo obilje sadržaja.

Kako se bliži naša konferencija F2 – Future of Fintech, koja se održava 14. studenoga u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, tako se intenziviraju i naše pripreme. U sklopu zagrijavanja pripremili smo za vas posebno izdanje Mreže “Budućnost fintecha” posvećeno financijskim tehnologijama, i vezano s konferencijom F2 – Future of Fintech, sastavljeno od odabranih najboljih i najzanimljivijih tekstova s tematikom iz financijske tehnologije. Preuzmite na https://mreza.bug.hr/besplatna-brosura-o-fintechu-kao-najava-konferencije-f2/.

Nadam se da će vam ovo posebno izdanje biti zanimljivo, i vidimo se na konferenciji. Bacite pogled na konferencijski web http://f2.bug.hr. Prijave za konferenciju su otvorene (link je u dnu web-stranice). Vidimo se!

    

Podijeli:

Vezane objave