Tema broja je eRačun, odnosno njegovo uvođenje u Hrvatsku. Čekaj malo, kud si navalio, pa tek smo se riješili pečata, to jest, baš i nismo, a već neka nova čudesa? Nisu, dakako, u pitanju nikakva nova čudesa, nego za sve nas, informatičare, prilično banalna primjena digitalne tehnologije u svakodnevnom poslovanju, nešto što je vjerojatno trebalo i moglo biti uvedeno još odavno…. Ali, eto, nije. Uvođenje eRačuna otvara i poslovnu mogućnost za tvrtke koje će biti dobavljači, provideri te usluge. Uostalom, pročitajte sve u temi broja naše nove, ali iskusne, autorice Maje. Polaznici edukacije o GDPR-u koju smo održali u svibnju ove godine, Maju su mogli upoznati tada, kao jednu od predavačica.

Petric piše o pametnim hotelima – što je tema koju ćemo, nadam se, obraditi i na našoj konferenciji 3T – Tourism, Travel and Tech koja se sad već tradicionalno odvija u ožujku.

Intervju mjeseca je s predstavnicima domaće udruge za promicanje kriptovaluta i fintecha UBIK. Jednog od njih možda ćete i prepoznati, jer je dugogodišnji autor Mreže – Ivan Voras. U posljednje vrijeme rijetko se javlja, i dalje ga stalno nagovaram da se vrati pisanju, no kako se vidi i iz ovog intervjua, satiru ga druge obaveze. Jačanjem interesa za teme kojima se bavi i UBIK, ali i Mreža i naša F2 konferencija, nadam ga se opet vidjeti kao autora i aktivista.

Gorden ima cijeli niz tema koje se, uopćeno, dotiču poslovanja, i to specifično u širim okvirima EU. Ovo je za mnoge nekakva siva zona, slabo poznato područje, pa pokrivanje tog segmenta smatram bitnim.

Još nekoliko intervjua, nešto hardvera i softvera, i to je to. Što se softvera tiče, imamo možda najjači softverski fenomen godine, ako ne i šire – Microsoftov Power BI, komad kôda koji prijeti tektonski izmijeniti krajolik poslovne inteligencije.

I na kraju, podsjećamo još jednom, jer termin se bliži – IOT Forum! Tema je, dakako – IOT, odnosno Internet of Things. Ove godine u Hrvatskoj nastupaju dvije velike tehnologije i poslovne inicijative, i nadamo se da ćemo na Forumu pošteno sučeliti obje, plus sve dodatne koje se eventualno pojave, ali i predstaviti manje tvrtke koje iznimno živahno, izvan fokusa interesa javnosti, već godinama u Hrvatskoj razvijaju sjajna IOT rješenja.

Datum je 15. listopada. Ulaznice, odnosno kotizacije, ovaj put su simbolične i zaista svima pristupačne, jer u publici želimo zaista svakog tko je imalo zainteresiran za IOT kao krajnji korisnik i/ili poslovni partner. Bacite pogled na http://iot.bug.hr.

Za one kojima je fintech tematika bliža od Interneta stvari, nakon odličnog uspjeha lanjske konferencije F2 – Future of Fintech, ove godine spremamo još bolji i veći event. Datum je 13. studenoga, lokacija je ista kao lani – Kaptol Boutique Cinema. Web-konferencije su tu: http://f2.bug.hr/, a ulaznice, tj. kotizacije, već su u prodaji.

Željko o Todoriću u digitalnom dobu, plus najava F2 konferencije…

 

Podijeli:

 

Vezane objave