Short selling moćna je financijska poluga na financijskim tržištima koja omogućava “klađenje” na pad cijene dionica ili drugih financijskih instrumenata. No, početkom godine pokazalo se koliko može biti opasna

Priča prva

Početak ove godine na financijskim je tržištima obilježila manija kupovanja dionica tvrtki koje su na rubu propasti, čime im je vrijednost odletjela u nebo, a određeni ulagači su dovedeni na rub propasti. Povod svemu bio je dogovor ogromnog broja malih investitora na Redditu da ulažu u te, gotovo propale, dionice kako bi istisnuli one koji su se kladili na njihov pad.

Fenomen “short squeeza” tako je s Wall Streeta vrlo brzo stigao i na društvene mreže, mnogi su preko noći naučili što to znači i kako se na tome može zaraditi… Sve dok se u priču nije, pomalo neočekivano, uključila aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood i pokušala (sasvim suprotno od lika čijim se imenom diči) zaustaviti male ulagače u kupovini dionice GameStopa. Neki ulagači su na teži način naučili i kako se “shortanjem” može ostati bez svega te da igranje s financijama klikanjem po aplikaciji nosi i ozbiljne posljedice koje se prelijevaju u stvarni svijet.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Priča druga

Surfanjem po Twitteru naletjeli ste na objavu Elona Muska koji vam, ničim izazvan, velikodušno nudi malen dio svojeg bogatstva. Ako u određenom razdoblju na njegov digitalni wallet pošaljete određenu količinu bitcoina (ili kakve druge kriptovalute), on će vam odmah vratiti – dvostruko! Pa tko ne bi iskoristio ovu priliku i velikodušnost najbogatije osobe svijeta? Pa valjda on zna što radi…

Uplatili ste, dakle, “Musku” koji kriptodolar, a dvostruki iznos na svojem walletu nikada niste vidjeli? Još jednom ste skupo platili “tečaj” o tome kako se odvijaju prevare na društvenim mrežama. One organizatorima mogu donijeti milijune dolara, u slučaju da se dobro maskiraju i plasiraju publici od više desetaka milijuna ljudi.

Priča treća

Dobili ste određeni novac i poželjeli ga pohraniti na sigurno, u banku. Letimično ste provjerili kamate na štednju i zaključili da 0,01% godišnje baš i nije nešto za pohvaliti se, pogotovo u vrijeme inflacije? Što učiniti u tom slučaju i kako sačuvati vrijednost imovine kada su kamate niske, a inflacija prijeti da će “pojesti” višestruko nego što biste zaradili na njima?

Odgovore nude DeFi proizvodi, kriptovalute, blockchain i općenito nove tehnologije i inovacije u domeni Fintecha. Priče o svim navedenim temama moći ćete, do u detalje, čuti na nadolazećoj konferenciji Future of Fintech, čije se peto izdanje održava 24. i 25. studenog 2021. u prostorima Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a sve će biti moguće pratiti i online. Ulaznice su dostupne ovdje.

Iz programa izdvajamo:

Što se zapravo desilo s GameStop dionicama i kako točno funkcionira short selling?

Predavač: Marko Rukonić,  inženjer ETF-ovac s preko 20 godina iskustva u fintechu u Silicijskoj dolini. Sudjelovao je u stvaranju ML tehnologija za Intuit, jednu od najvećih svjetskih fintech kompanija.

Crypto Scams – if you play stupid games, you win stupid prizes!

Predavač: Boris Agatić, stručnjak za edukaciju u području blockchaina i kriptovaluta, web i blockchain developer, poduzetnik, gamer i računalni geek.

Inflacija i fintech

Predavačica: Vedrana Pribičević, ekonomska stručnjakinja, analitičarka, komentatorica i kolumnistica.

Podijeli:

 

 

Vezane objave