Satelitska povezanos, sudeći po brojnim najavama ozbiljnih tvrtki, na velika vrata dolazi na pametne telefone, Apple dodaje Emergency SoS koristeći frekvencijsku podršku za satelite za svoj iPhone 14. U početku će biti dostupan u SAD-u i Kanadi. S vremenom će to vjerojatno doći i do mobilnih pametnih satova. Slična najava dolazi i iz Huaweija za Mate 50. Večina tvrtki ozbiljno radi na omogućavanje satelitske povezivosti u okviru 5G standarda 3GPP-a izdanja 17.

postotak vremena korisnika bez telekomunikacijskog signala u zemljama G7

Start se ne propušta

Naime, Qualcomm, Ericsson i Thales testiraju satelitsku povezivost kao dio svog rada na razvoju 5G. Prva konkretna najava dolazi od proizvođača pametnih telefona CAT, Bullitt će lansirati pametni telefon sa satelitskim povezanošću početkom 2023. godine. Apple i Globalstar, prema neslužbenim informacijama, rade zajedno na primjeni tehnologije satelitskog povezivanja. Elon Musk je za svoj Starlink najavio ugovor s T-Mobileom u SAD prema kojemu će omogućiti satelitsku povezanost za pametne telefone također 2023. godine. I Google je za 2023. godinu potvrdio podrška u Androidu 14 za satelitsku povezanost.

Kod procjene komercijalizacije satelitske povezivosti bit će važna procjena stvaranja i testiranja novog hardvera, dodavanje softverske podrške kao i, naravno, regulatorno odobrenje u zemljama, navodi Opensignal.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Koliko se to ustvari isplati?

Satelitska povezivost na pametnim telefonima u komercijalizaciji će prvo biti na bogatijim tržištima kao što su članice G7 jer će korisnici u tim zemljama biti u najvećoj mogućnosti platiti dodatne tarifne naknade.

U skupini vodećih gospodarstava G7, podaci Opensignala pokazuju jasne razlike u udjelu vremena koje korisnici provedu bez mobilne usluge, u rasponu od 2,14% u Francuskoj do samo 0,51% u Japanu.

Važno je upamtiti da, iako se ti postoci mogu činiti malima, neka će vremena korisnicima biti znatno vrjednija od drugih, na primjer, mogućnost slanja hitne poruke kada nema mreže tijekom, na primjer, kvara automobila ili nesreće na planinarenju. Bežični operateri grade svoju mobilnu infrastrukturu kako bi ciljali mjesta i vremena koja su njihovim korisnicima najvažnija. Ali do nekih je lokacija jednostavno iznimno skupo i uvijek će postojati praznine u kojima satelitsko povezivanje može pomoći.

Izazov za pružatelje usluga koji žele dodati satelitsku povezivost je da su uglavnom tržišta s manjom dostupnošću mobilnog signala tržišta u razvoju. Na tim je tržištima BDP po stanovniku obično niži pa će komercijalna prilika možda morati uključiti vladine organizacije, kako bi se povezala sa smislenim programima povezivanja, a ne samo privatni sektor.

U SAD je u nekim saveznim državama znatno veći postotak područja bez signala, u Kanadi je to manje izraženo ali je i dalje problem

Može li se bez signala?

Iako je na nacionalnoj razini količina vremena koju korisnici provedu bez mobilnog signala relativno mala, postoje velike regionalne razlike koje nude mogućnosti za satelitsku uslugu. U SAD-u nacionalni postotak bez signala je 1,09%, ali u osam država korisnici su proveli otprilike dvostruko ili više vremena od nacionalnog prosjeka bez mobilne usluge: Aljaska (4,25%), Wyoming (3,98%), Vermont (3,86%), Zapad Virginia (3,44%), Idaho (2,47%), Colorado (2,08%) i Oregon (2,05%). To znači da će korisnici na odmoru u slikovitim državama cijeniti bezbrižnost satelitske povezanosti kao i stanovnici tih država.

Slično, diljem Kanade, vidimo vremenski raspon bez signala od 1,26% u Alberti do 2,2% u Britanskoj Kolumbiji. U Francuskoj, a posebno u Brazilu, vrijeme koje korisnici provedu bez usluge je veće što ukazuje na to da postoje jasne globalne mogućnosti.

Analizirajući preko 100 nacionalnih tržišta u svijetu Opensignal je izdvojio po 10 tržišta u svakoj regiji gdje su korisnici iskusili najveći udio vremena bez signala i pet tržišta po regiji gdje su imali najbolje iskustvo i malo vremena bez signala. Manji udio vremena bez mobilnog signala bolje je iskustvo za korisnike

Početak samo za hitne slučajeve

Prvo lansiranje satelitske povezivosti pametnih telefona od strane Huaweija i Applea usredotočeno je na hitne poruke, a to je zato što:

  • Pametni telefoni možda neće moći vidjeti sve satelite niske Zemlje koji se brzo kreću. Postojeće kućne širokopojasne satelitske podatkovne usluge trpe prekide kada satelitska antena nema jasan pogled na nebo i stoga ne može vidjeti cijelu konstelaciju u orbiti. Ograničen pogled na nebo također može usporiti prikupljanje signala. Ova situacija vjerojatnija je za korisnika pametnog telefona gdje drveće, planine ili zgrade mogu ograničiti vidljivost neba. Međutim, usluga kratkih poruka moći će se provući kada mobilni uređaj može vidjeti satelit izbjegavajući potrebu za kontinuiranom uslugom.
  • Snaga baterije može ograničiti zahtjevnije usluge. Za razliku od fiksnih satelitskih antena, pametni telefoni imaju relativno male baterije koje su potrebne za sve funkcije. Izvan mreže, vlasnik će trebati bateriju za podršku navigaciji – GPS je također gladan baterije – i možda će trebati koristiti svijetli zaslon za vidljivost na dnevnom svjetlu, što opet dovodi do pražnjenja baterije. Kratke poruke smanjit će dodatnu potrošnju pametnog telefona.
  • Razmjena poruka smanjuje troškove podataka. Kratke poruke – bilo da su iMessage, Signal, WhatsApp ili LINE – koriste skromne količine podataka. To znači da davatelj mobilnih usluga može upravljati troškovima podataka u roamingu. Ovo je slično modelu za SMS u kasnim 90-ima.

Podijeli:

 

 

Vezane objave