Poznato je kako Hrvatska ima znatno napredniji mobilnu telekomunikacijsku mrežu u odnosu na fiksnu mrežu, odnosno zastupljenost optičke infrastrukture. Koliko je mobilna telekomunikacijska mreža u Hrvatskoj dobra u globalnim razmjerima pokazuje da su mreže dva telekoma u širem krugu najboljih u svijetu prema određenim kriterijima.

Tako je, na primjer, 5G mobilna mreža Hrvatskog telekoma na 13. mjestu prema iskustvu video streaminga u mjerenju neovisne tvrtke za mjerenje korisničkog mobilnog iskustva Opensignala, a mobilna mreža A1 Hrvatska na 26. mjestu u svijetu prema ukupnom mobilnom iskustvu kako ga mjeri Tetula. Opensignalovo 5G video iskustvo koristi kombinaciju stvarnih mjerenja streaminga korisnika pametnih telefona preko 5G mreže operatera (uključujući kvalitetu slike i vrijeme učitavanja). Testirani videozapisi uključuju različite rezolucije i emitiraju se izravno od najvećih svjetskih pružatelja video sadržaja, uključujući YouTube i Akamai. Tutela je neovisna podatkovna tvrtka s velikim brojem izvora podataka (preko 300 milijuna korisnika pametnih telefona). Tutela prikuplja podatke i provodi mrežne testove putem softvera ugrađenog u preko 3.000 korisničkih aplikacija kako bi se napravilo što vjerodostojnije mjerenje kvalitete doživljaja mobilnih korisnika. Tetule navodi kako detaljnije razmatra performanse mrežnog operatora od uobičajenih mjerila brzine koje inače nude različite agencije. Istraživanje Tetule usmjereno je na iskustvo korištenja visoko zahtjevnih aplikacija kao što je streaming videa najviše rezolucije, video konferencija HD rezolucije i online igranja kojima je potrebno brzi Internet u oba smjera (download i upload), te ostale karakteristike mreže, poput latencije, gubitka paketa i stabilnost veze.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sjever Europe i Daleki Istok

Danski TDC NET vjerojatno je najbolji mobilni operater na svijetu, pokazalo je godišnje istraživanje koje je provela Tutela. Izvješće o globalnom stanju mobilnog iskustva za 2021. godinu analizirajući ukupno mobilno i video iskustvo pretplatnika operatora u 30 najboljih svjetskih zemalja. Izvješće se temelji na dvije milijarde testova mrežnih performansi koji su prikupljeni od 830 milijuna mobilnih korisnika.

Najbolje zemlje

Građani Danske, Finske, Južne Koreje, Nizozemske i Austrije uživaju u najboljoj kvaliteti mobilnog iskustva u svijetu. Prema analizi Tetule, Danska globalni lider u mobilnom iskustvu s najvišim rezultatom kvalitete od 86,16% od 100%, a slijede je Finska (85,75%) i Južna Koreja (85,72%), na drugom i trećem mjestu. Nizozemska i Austrija nalaze se na četvrtom i petom mjestu s kvalitetom 85,38%, odnosno 83,02%. Švicarska je na šestom mjestu s 82,50%.

Druge velike europske zemlje nisu tako uspješne, Velika Britanija je na 37 mjestu (67,33%), Njemačka na 25. (74,10%), Francuska na 26 (72,74%), Italija na 27. (72,24%) i Španjolska na 35 mjestu (68,93%).

Najbolji telekomi

Kada su u pitanju telekom operatori TDC NET u Danskoj korisnicima pruža najbolje mobilno iskustvo u svijetu (90,37%). T-Mobile Nizozemska (89,70%) i Telenor Norveška (88,88) su na drugom i trećem mjestu. A1 Hrvatska je na listi najboljih telekoma prema korisničkom iskustvu na 26. mjestu, jedini telekom iz Hrvatske koji je ušao u top 30 globalne liste Tutele.

Video iskustvo

U kategoriji kvalitete video streaminga SoftBank Japan i Elisa Finland zajednički su pobjednici o kvalitetom video streamiga s ocjenom po 4,06 od ukupnih 5. Treći i četvrti su je NTT Docomo u Japanu i Telia Finland s ocjenom 4,05.

Hrvatska je prema kvaliteti mobilnog iskustva od 30 mjerenih zemalja na 23. mjestu. Bolje mobilno iskustvo imaju, na primjer, Češka, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Slovenija pa i Srbija koja je iznad Hrvatske na 22. mjestu.

Najveće brzine ipak na Dalekom Istoku

Prema istraživanjima Opensignala, s brzinom preuzimanja 5G u prosjeku od 447,8 Mb/s korisnici FarEasTonea na Tajvanu uživali su u najbržoj brzini downloada 5G na svijetu.  FarEasTone  je i globalni pobjednik u brzini uploada s  prosječnih 66 Mb/s. Istočnoazijski telekomunikacijski operatori dominiraju u brzinama Interneta. Uključujući FarEasTone, četiri od šest najboljih operatora su iz istočne Azije. Južnokorejski SK Telecom 417,6 Mb/s drugi je najbrži, dok slijedi tajvanski Chunghwa sa 391,3 Mb/s.

Podijeli:

 

 

Vezane objave