Prihodi od mobilnih usluga dosegli su novi rekord od 210 milijardi američkih dolara u prvom tromjesečju 2022. godine (Q1 2022), 5,5% više nego prošle godine u istom razdoblju (Q1 2021), navodi se u Omdianoj analizi globalnih pružatelja usluga i mobilnih tržišta. Tržište mobilnih uređaja nije zabilježilo toliki rast čak od 2010. godine kada je telekomunikacijska tehnologija napravila veliki prijelaz na 4G tehnologiju. U to vrijeme penetracija mobilne telefonije u svijetu bila je upola manja od sadašnje kada 5G tehnologija postaje standard. Na takav rast, prema analizi, najviše su uz prijelaz na novu komunikacijsku tehnologiju utjecali slabljenje pandemije, odnosno ublažavanje ili ukidanje pandemijskih mjera te razvoj Interneta stvari (Internet of Things IoT).

prihodi najvećih mobilnih operatera u svijetu u prvom tromjesečju ove godine

Porast prihoda od mobilnih usluga se dogodio u cijelom svijetu, ali naravno da je u regijama brže implementacije 5G-a bolji. Tako su srednja i južna Azija, uključujući Indiju, Pakistan i Bangladeš, imale najveći godišnji rast od 14,5%. Slijedila je Afrika, Bliski istok i istočna Europa s godišnjom stopom rasta između 9 i 10%. Sjeverna i Južna imale su rast od 6,5%, odnosno 7,8%. Najmanji rast dogodio se u zapadnoj Europi (2%) te  dijelu Azije (2,7%) koji uključuje Australiju, Kinu, Indoneziju, Južnu Koreju i Japan.

17 od 20 najvećih mobilnih operatera u svijetu u Q1 2022 ostvarilo je rast prihoda od usluga. Tako su, na primjer, Bharti Airtel i Reliance Jio ostvarili dvoznamenkasto povećanje prihoda u Indiji, dok su operateri u SAD-u imali godišnji rast blizu ili iznad 5% (Verizon 9,5%, T-Mobile 6,6% i AT&T 4,8%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U Omdiji ukazuju kako će stroga pandemijska ograničenja u Kini negativno utjecati na prihode od mobilnih usluga u jugoistočnoj Aziji. Usto, u istočnoj Europi utjecaj ruske agresije na Ukrajinu utjecati će na smanjenje prihoda u drugom tromjesečju kao i u ostatku ove godine. Negativnim učincima treba dodati i inflaciju kao i gospodarske rizike koji proizlaze iz nje tako da se u drugom tromjesečju ali i do kraja ove godine očekuje usporavanje rasta prihoda od mobilnih usluga.

Podijeli:

 

 

Vezane objave