Kako bi ih obranili od lažnih vijesti, Microsoft je korisnicima svojeg mobilnog preglednika Edge na Androidu i iOSu ponudio mogućnost uključivanja proširenja NewsGuard, objavio je Nacionalni CERT. Samo proširenje, prema The Guardianu, mora bit uključeno unutar korisničkih postavki samog preglednika. Nakon što ga korisnik uključi, Edge će u adresnoj traci prikazivati malu ikonu štita koja će biti zelena ako je riječ o portalu za kojeg NewsGuard smatra da prenosi istinite vijesti ili crvena ako je riječ o portalu koji prenosi lažne vijesti. Na stranicama koje nisu provjerene prikazivat će se štit sive boje.

NewsGuard ne štiti korisnike od phishinga ili da ih upozori na zlonamjerni sadržaj, već je njegova primarna namjena pomoći korisniku pri sagledavanju vijesti i izvora u potpunosti. Ugrađivanje tog dodatka u mobilnu inačicu je proaktivan korak jer druge inačice taj dodatak mogu preuzeti samo s baze dodataka.

Mobilna inačica, s druge strane, taj dodatak ima ugrađen, ali on nije automatski i uključen. Za uključiti ga, potrebno je pristupiti postavkama (Settings) te putem opcije News rating uključiti NewsGuard.

Važno je napomenuti kako Edge ima ugrađen i dodatak Adblock Plus kojeg je moguće uključiti putem opcije Content blockers.

Kako bi se NewsGuard koristio na mobilnom uređaju potrebno je preuzeti preglednik Edge, uključiti dodatak te postaviti Edge kao zadani preglednik.

Podijeli:

Vezane objave