Prema najnovijem istraživanju IoT Analyticsa o tržištu industrijskog softvera  Microsoft je nadmašio SAP 2021. i postao najveći globalni dobavljač. Procjenjuje se da će cjelokupno tržište industrijskog softvera rasti 18% u sljedećih pet godina u 14 glavnih analiziranih kategorija softvera.

Ova godina će biti prekretnica za proizvođače. Po prvi put, prosječni proizvođač će potrošiti više na industrijski softver nego na hardver za industrijsku automatizaciju (OT hardver), navodi se u izvješću IoT Analytics Industrial Software Landscape 2022–2027 . Prije samo pet godina, odnosno 2017. godine, tržište industrijskog softvera bilo je otprilike 40% manje od hardversko usmjerenog OT tržišta, ali stvari se brzo mijenjaju. 10 godina nakon što je Marc Andreessen, 2011. godine ustvrdio da “softver jede svijet”, proizvodnja postaje softverska. Procjenjuje se da će za pet godina tržište industrijskog softvera biti dvostruko veće od tržišta OT hardvera. (Ukupna veličina tržišta za 2021. je 109 milijardi dolara; procjena za 2027. godinu je 288 milijardi dolara).

Fragmentirano tržište

Softver ima sve veću ulogu za proizvođače na globalnoj razini. Tržište vodećih tvrtki za industrijski softver relativno je fragmentirano, s nekim kategorijama visokog rasta, kao što su infrastruktura i usluge u računalnom oblaku, kibernetička sigurnost i analiza podataka.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kako sve više tvrtki digitalizira i modernizira svoje softverske postavke, one s velikom izloženošću industrijskom softveru nastavit će dobivati ​​veći dio ukupne potrošnje.

Stope rasta 10 najboljih tvrtki za industrijski softver uvelike variraju. Top 10 industrijskih softverskih tvrtki za pet godina gotovo sigurno neće biti isti kao prvih 10 sada, smatraju u IoT Analitycs. Pozicioniranje na tržištu igra veliku ulogu u određivanju budućnosti tržišnih udjela.

Microsoft pretekao SAP

Prošle godine Microsoft je nadmašio SAP i postao globalni lider na tržištu industrijskog softvera (u ukupnom prihodu). Tijekom posljednjih godina, Microsoft je stekao značajan tržišni udio u industrijskom prostoru zahvaljujući posvećenom fokusu i vrijednosnoj ponudi za proizvođače, ponajviše kroz svoje Microsoft Dynamics i Azure proizvode. Microsoft je tržišni lider (pet pet) u sljedećih šest od 14 analiziranih kategorija industrijskog softvera: Cloud infrastruktura i usluge, Cybersigurnost, Podaci i analitika, Usluga na terenu, IIoT platforme i Virtualizacija. Microsoft je na putu da nastavi s osvajanjem tržišnog udjela u slijedećim godinama.

SAP je već godinama neprikosnoveni tržišni lider za ERP sustave, a većina proizvođača se oslanja na ERP komponente (kao što je EAM) iz SAP-a za neke od svojih operacija. SAP kapitalizira vodeću poziciju integrirajući SAP-ove ERP, SCM, HR i CRM mogućnosti u jednu inteligentnu ponudu poduzeća koja ima za cilj unakrsnu prodaju SAP-ovog softvera između funkcionalnih timova njegovih kupaca i uklanjanje preklapanja portfelja.

SAP je tržišni lider (pet pet) u sljedećih pet od 14 analiziranih kategorija industrijskog softvera: Upravljanje lancem opskrbe, Upravljanje imovinom poduzeća, Upravljanje životnim ciklusom proizvoda. Upravljanje proizvodnim operacijama i Usluga na terenu

Industrijska automatizacija

Za mnoge korisnike, Siemens je lider na tržištu hardvera za industrijsku automatizaciju. Tvrtka, međutim, postaje sve više tvrtka za industrijski softver. Akvizicija UGS-a 2007. godine označila je početak Siemensova ostvarenja prema viziji “digitalnog poduzeća”, strategije i koncepta usmjerenog na povećanje prodaje softvera i digitalnih proizvoda i usluga. Siemens se od tada uspješno držao te strategije. Siemensov rast prihoda od industrijskog softvera, međutim, nedavno je usporen, jer tvrtka prebacuje svoju ponudu na softver kao uslugu (SaaS), što obično rezultira nižim prihodima u kratkom roku s izgledom za veće prihode na duge staze.

Siemens je tržišni lider (pet pet) u sljedećih šest od 14 analiziranih kategorija industrijskog softvera: Automatizacija elektroničkog dizajna, Računalo potpomognuto dizajnom, Upravljanje strojem, Upravljanje životnim ciklusom proizvoda, Upravljanje proizvodnim operacijama i IIoT platforme

AWS, baš kao i Microsoft, dobiva tržišni udio na tržištu industrijskog softvera zbog svoje vodeće pozicije na tržištu javnog računalnog oblaka i povezanih prihoda kroz različite usluge i svoje AWS B2B Marketplace. Amazon također cilja na industrijske proizvođače sa svojim nedavno lansiranim portfeljem AWS za industrijski softver.

Nova partnerstva

Oracle je, uz svog glavnog konkurenta SAP, tržišni lider na ERP i SCM tržištu kroz svoje ponude Oracle NetSuite i Oracle Fusion. Tvrtka također nudi infrastrukturu u računalnom oblaku i povezane usluge, iako nije među top pet dobavljača na tom tržištu. Oracleov uspjeh povezan je s njegovim ranim prelaskom na SaaS poslovni model. Još 2014. godine tvrtka se smatrala drugom po veličini svjetskom cloud SaaS tvrtkom. Ta promjena omogućila je korisnicima Oraclea da nabavljaju Oracle softver fleksibilnije nego s tradicionalnim trajnim licencama. Kupci još uvijek cijene mogućnost prilagodbe Oracleovog softvera i značajki prema svojim potrebama.

Dassault Systèmes sa sjedištem u Francuskoj vodeći je na tržištu za CAD i PLM softver kroz niz ponuda, među kojima su Dassault Catia i Dassault SolidWorks. Posljednjih godina, tvrtka za industrijski softver najavila je niz ključnih partnerstava s drugim vodećim industrijskim softverskim tvrtkama kako bi pružila end-to-end rješenje za ključne industrijske vertikale. U 2019. godini. Dassault je najavio partnerstvo s ABB-om pružajući end-to-end CAD, SCM i MOM rješenje posvećeno robotici. U veljači 2022. tvrtka je također objavila partnerstvo s Cadence Design Systems. Ovo partnerstvo omogućit će objema tvrtkama da pruže međufunkcionalno razumijevanje proizvodnih procesa proizvođača čipova, s međusobno povezanim softverskim mogućnostima na softveru za upravljanje lancem opskrbe i proizvodnih operacija te softveru za automatizaciju elektroničkog dizajna (EDA) i CAD softveru.

Industrijski poluvodiči

Synopsys sa sjedištem u SAD-u globalni je tržišni lider u EDA prostoru, kategoriji koja je u zamahu (a time i velikom rastu) u globalnoj industriji čipova. Tvrtka je posvećena dizajnu čipova i licenciranju intelektualnog vlasništva poluvodiča u AI, automobilskoj industriji, oblaku i IoT-u. Synopsys također ima namjensku ponudu za testiranje sigurnosti aplikacija i nastavit će imati koristi od visokog rasta u prostoru kibernetičke sigurnosti zahvaljujući svojim DevSecOps ponudama.

IBM, nekoć drugi najvrjedniji brand na svijetu , nedavno je podijelio svoje poslovanje u dvije tvrtke. Nova tvrtka, Kyndryl, fokusira se na IBM-ovo infrastrukturno poslovanje, dok će se preostali dio IBM-a fokusirati na usluge u oblaku i AI. Iako se IBM posljednjih godina bori da značajno razvije svoje poslovanje, nastavlja isporučivati ​​snažan portfelj industrijskog softvera s ponudama kao što su IBM Maximo upravljanje imovinom poduzeća, IBM hibridni oblak, IBM WebSphere ili IBM sigurnost.

Baš kao i Synopsys, Cadence Design Systems je lider na tržištu EDA softvera. Cadence je započeo kao dobavljač EDA softvera za čistu igru, ali se proširio na druge proizvode, kao što su dizajn i analiza IC paketa i intelektualno vlasništvo koje se koristi za dizajn čipova.

ABB sa sjedištem u Švicarskoj ima vodeću poziciju na tržištu u automatizaciji industrijskih procesa, robotici, pogonima i motorima te infrastrukturi za elektrifikaciju. Među ABB-ovim ključnim prijdlozima vrijednosti softvera su njegov softver za simulaciju i programiranje robotike, kao i softver za programiranje MOM, SCADA i PLC. Posljednjih godina ABB je izdao softver u prostoru za IIoT i industrijsku umjetnu inteligenciju / analitiku na temelju ABB Ability, a najnoviji je ABB Ability Genix Industrial Analytics i AI Suite, modularna industrijska AI i IoT platforma.

Za razliku od većine ABB-ovih konkurenata, tvrtka je 2019. godine odlučila  krenuti u decentraliziranu organizacijsku  strategiju  u kojoj svako od 4 poslovna područja ABB-a upravlja vlastitim softverskim portfeljem s nekim rješenjima koja prožimaju cijelu organizaciju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave