Globalno tržište usluga u računalnom oblaku (cloud computing) (uključujući infrastrukturu kao uslugu (IaaS), platformu kao uslugu (PaaS), softver kao uslugu – softver za infrastrukturu sustava (SaaS – SIS) i softver kao usluga – aplikacije), porasla je u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu za 29,0% s ukupnim prihodima od 408,6 milijardi američkih dolara, navodi se u globalnom polugodišnjem izvješću o usluga u računalnom oblaku International Data Corporation (IDC).

Globalni prihod od usluga u računalnom oblaku (prihodi u milijardama USD)

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Izvor: IDC Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker, 2H 2021.

Pet najvećih pružatelja usluga u računalnom oblaku (Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce Inc., Google i SAP) imaju skoro 40% globalnog tržišnog udjela te su u 2021. godini ostvarili rast  od 36,6%. S ponudama u sve četiri kategorije usluga, Microsoft je zauzeo prvo mjesto na ukupnom tržištu usluga u računalnom oblaku s udjelom od 14,4% u 2021. godini, iza njega je Amazon Web Services s udjelom od 13,7%.

Uklupno tržište usluga u računalnom oblaku lani je raslo 29,0% u 2021. godini. SaaS ostaje najveći i najzreliji dio usluga računalnog oblaka, s prihodima u 2021. godini koji su dosegnuli 177 milijardi dolara.

Nastavak rasta i trendova

Podaci Synergy Research Group pokazuju da su na glavnim tržištima javnih usluga u računalnom oblaku i infrastrukturi prihodi operatera i dobavljača za prvo tromjesečje 2022. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine rasli 26%, dosegnuvši 126 milijardi američkih dolara. Najveći rast ostvaren je u kategorijama IaaS i PaaS. Prihodi tih usluga u prvom tromjesečju ove godine porasli su za 36% na više od 44 milijarde dolara. U ostalim kategorijama usluge računalnog oblaka dosegle su još 54 milijarde dolara prihoda, s prosječnim rastom od 21% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulaganja operatera u usluge u oblaku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 28 milijardi dolara, što je povećanje od 20% u odnosu na prvo tromjesečje prošle 2021- godine.

Prema podacima Synergy Research Group, lideri tržišta su Microsoft, Amazon, Salesforce i Google. Iza njih suAdobe, Alibaba, Cisco, Dell, Digital Realty, IBM, Inspur, Oracle, SAP i VMware. Zajedno te tvrtke drže 60% globalnog tržišta usluga računalnog oblaka.

Lideri SAD i Kina

Regionalno na SAD se odnosi 44% globalnih prihoda od usluga u računalnom oblaku te 51% kapaciteta podatkovnih centara. Na svim tržištima usluga i infrastrukture, velika većina vodećih igrača su američke tvrtke, a slijede ih kineske tvrtke. Kineske tvrtke imaju udjel od 8% globalnih prihoda od usluga u računalnom oblaku u prvom tromjesečju ove godine te 15% kapaciteta podatkovnih centara.

Podijeli:

 

 

Vezane objave