U zadnjih nekoliko godina Microsoft se pretvara iz prilično zatvorene i sramežljive tvrtke u open-source tvrtku. Koji je uzrok tomu te kakve to posljedice ima za Microsoft i zajednicu donosimo u sljedećim redovima.

Iako je Microsoft još prije nekoliko godina započeo s dijeljenjem nekih od svojih softvera sa zajednicom, pod vodstvom Satye Nadelle Microsoft je doživio pravu transformaciju po tom pitanju. Njegova vizija Microsofta kao iznimno profitabilne open – source tvrtke postaje sve stvarnija.

Glavna smjernica po njegovu dolasku na čelo Microsofta bila je – oblak. Ako danas pogledamo odakle dolazi većina Microsoftovih prihoda bit će nam jasnije i zašto. Poslužiteljske usluge te usluge u oblaku donose 20% ukupnih prihoda. Na drugom mjestu su igre, a na trećem Microsoft Office koji se također polako pretvara u uslugu u oblaku. Dakle, iako možda paradoksalno, otvaranje koda Microsoftu donosi ozbiljan novac. Dijeljenje znanja doprinosi bržem i jeftinijem razvoju te snižava troškove. Stoga počnimo s najpoznatijom platformom za suradnju – GitHubom.

GitHub

Jeste li znali da je Microsoft jedna od najaktivnjih tvrtki u open – source zajednici na GitHub platformi? Po broju objavljenih projekata nalaze se ispred Facebooka i Googlea. Predstavljamo vam samo neke od projekata na kojima je Microsoft odlučio surađivati s drugima.

VS Code je novi alat koji spaja jednostavnost uređivača kôda s onim što developeri trebaju za svoj razvojni ciklus. Pruža opsežnu podršku za uređivanje i debugiranje, ekstenzije te integraciju s postojećim alatima. Svakim mjesečnim ažuriranjem donosi nova poboljšanja i mogućnosti, a dostupan je na Windowsima, Linuxu te macOS operacijskom sustavu.

TypeScript je programski jezik sličan JavaScriptu. Zamišljen je kako bi se developerima omogućilo pokretanje većih web aplikacija u pretraživaču, a ne na desktopu. Dodaje opcionalne tipove, klase i module JavaScriptu. TypeScript podržava alate za velike JavaScript aplikacije za bilo koji pretraživač, poslužitelj ili operacijski sustav. Kompajlira se u čitljivi, standardni JavaScript.

OSS na Azureu

Microsoftov primarni fokus u ovom trenutku je zasigurno usmjeren na Azure te Office 365. Gotovo svaki treći virtualni stroj pokretan na Azureu je Linux, a taj broj neprestano raste, bez obzira da li je u pitanju CentOS, Debian, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise, openSUSE i Ubuntu odnosno najčešće i najrasprostranjenije distribucije Linuxa.

Znakovita je izjava CTO-a za Microsoft Azure Marka Russinovicha koji je rekao: «Očito je, ako ne podržimo Linux bit ćemo Windows only, a to nije praktično.»

Ovaj mjesec Microsoft je objavio i kako je od sada moguće pokretati SQL Server na Linux platformi i to na nekoliko distribucija.

Shell u Windows 10

Prošlo ljeto update Windowsa 10 donio je jednu veliku novost – Bash terminal.  Pomoću njega developeri imaju mogućnost pisati Bash skripte na Windowsima. To omogućava Linux podsustav u Windowsima 10 koji je Microsoft razvio u suradnji s tvrtkom Canonical. Nativne mogućnosti u Ubuntu okruženju na Windowsima bez virtualizacije i emulacije predstavljaju iskorak u otvaranju Microsofta. Tako su svi developeri i sistemaši u mogućnosti ciljati i na druge platforme, a ne samo Microsoftovu.

Open Source – filantropija ili dobro promišljen poslovni model

O otvorenom kôdu i softveru nekada se govorilo u religijskom smislu. Ili jesi ili nisi. Međutim, zadnjih godina postaje jasno da je open – sourcing financijski isplativ ako tvrtka zna što radi. Sigurno je da Microsoft u skoroj budućnosti ne planira otvarati Windows ili Office iz jednostavnog razloga – još uvijek im donose milijarde prihoda. Već za nekoliko godina možda bude totalno drugačija priča, no Microsoftova budućnost zasigurno je svijetla, ali i oblačna.

Podijeli:

Vezane objave