šef Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta Norbert Roettgen i njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemački vladajući kršćanski demokrati CDU podržali su prijedlog kojim se zahtijeva da dobavljači 5G moraju ispuniti jasno definiran sigurnosne uvjete odnosno otklanjanje umješanost stranih država tijekom izgradnje mreže 5G. Njemački parlament će uskoro odlučivati s kojom će se tehnologijom graditi 5G mreža.

Odluka CDU-a je uslijedila nakon pregovora o uključivanju najvećeg kineskog dobavljača telekomunikacijske opreme Huawei Technologies u razvoj njemačke 5G mreže. Iz Washintona su odranije optužili Huawei da radi s kineskom obavještajnom službom MSS te su tražili od europskih partnera da isključe kompaniju sa sjedištem u Shenzhenu iz izgradnje 5G infrastrukture.

SAD i nekoliko drugih zemalja Huawei drže na crnoj listi zbog njegovih navodnih veza s kineskom obavještajnom službom, što su iz najveće tehnološke kineske tvrtke više puta opovrgli.

“Velike tvrtke u Kini po zakonu moraju služiti interesima Komunističke partije u Kini i u potpunosti surađivati ​​s kineskom obavještajnom službom”, rekao je šef Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta Norbert Roettgen te ustvrdio kako je pitanje prodora Kine u razvoju 5G u EU glavni problem nacionalne sigurnosti za Europu.

Telekomunikacijski operatori u Njemačkoj upozorili su da će isključenje Huaweija, čija tehnologija čini oko 70% njemačke postojeće mobilne mreže, znatno odgoditi pokretanje 5G mreža i također dodati milijarde eura režijskih troškova za 5G infrastrukturu.

Podijeli:

 

Vezane objave