Event LoRaWAN za IoT svijet održan je 25. travnja 2019. u Zagrebu, u organizaciji tvrtki AdriNet i Kerlink. Tvrtka Kerlink je globalni lider specijaliziran za IoT rješenja (Internet stvari) baziranih na LoRaWAN mrežnoj infrastrukturi te suosnivač i član upravnog odbora LoRa Alliancea, dok je AdriNet ovlašteni distributer tvrtke Kerlink za cijelu Adria regiju.

Osnovna ideja eventa bila je tržištu predstaviti što LoRaWAN tehnologija donosi svijetu IoT mogućnosti. Tako su bile prikazane aplikacije za koje se LoRaWAN uspješno primjenjuje u Europi i svijetu, te iskustva korisnika Kerlinkovih LoRaWAN rješenja.

Stručnjaci su tijekom eventa predstavili sve prednosti LoRaWAN kao ključne tehnologije za povezivost budućnosti.

Prednosti LoRaWAN tehnologije

LoRa je bežična tehnologija za komunikaciju na velikim udaljenostima te ujedno i jedna od najraširenijih LPWAN tehnologija u svijetu. Omogućava povezivanje baterijski napajanih IoT uređaja te dvosmjerni prijenos male količine podataka na veliku udaljenost.

Prikazana su konkretna i već implementirana LoRaWAN rješenja te dodatne prednosti koje pruža mogućnost geolociranja putem LoRaWAN mreža.

Prezentacije su održali stručnjaci iz tvrtke Kerlink Florian Leclere (IoT Presales Engineer) i Vincent Blanchard (Technical Sales Engineer), te direktor prodaje tvrtke AdriNet Darko Žvan, kao i IoT inženjeri iz AdriNeta.

U sklopu eventa tvrtka Odašiljači i veze (OIV) predstavila se kao nacionalni operater LoRaWAN mreže u Hrvatskoj, a viši stručnjak za istraživanje i strateško planiranje Slaven Božo prezentirao je višenamjensku platformu za inovativna IoT rješenja OIV Smartino IoT. Na izložbenom prostoru su prikazani različiti senzori koji su uspješno testirani.

Prednosti LoRaWAN u odnosu na alternativne IoT tehnologije su veliki domet (odnosno veliko područje pokrivanja signalom), niska potrošnja električne energije (trajanje baterije senzora 10-20 godina), izvrsna penetracija radijskog signala unutar objekata te vrlo velik stupanj sigurnosti podataka.

Dodatna prednost LoRaWAN tehnologije je i fleksibilnost poslovnog modela – LoRaWAN može biti usluga od strane pružatelja infrastrukture (korisnicima omogućava da implementiraju senzore i rješenja za svoje potrebe bez investicije u izgradnju vlastite mreže) ili se može koristiti za izgradnju privatnih mreža za vlastite potrebe (npr. kritične primjene kod kojih investitor želi upravljati vlastitom komunikacijskom infrastrukturom).

Primjena LoRaWAN tehnologije

Mnogobrojne su primjene LoRaWAN tehnologije u različitim granama industrije. Na eventu su prezentirane neke od ključnih primjena LoRaWAN tehnologije koje se trenutno planiraju na našem tržištu.

U energetici i za potrebe komunalnih poduzeća najčešća aplikacija je pametno očitavanje brojila (daljinsko očitavanje potrošnje energenata i vode). Tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom energenata LoRaWAN tehnologiju koriste za digitalizaciju i optimizaciju proizvodnih procesa, mjerenje razine sadržaja spremnika, detekciju odljeva i praćenje razine plinova i tekućina, te preventivno održavanje strojeva i opreme. Za pružatelje usluga energetskog managementa bitna primjena je kod osiguranja energetske efikasnosti zgrada i objekata.

U Smart City segmentu, za izgradnju pametnih općina, gradova i županija, LoraWAN je idealna tehnologija za uspostavu gradske IoT mreže, koja se koristi za sve ključne gradske usluge i upravljanje gradskim resursima: pametna javna rasvjeta, pametni parking, pametno gospodarenje otpadom, mjerenja buke i kvalitete zraka, itd.

Primjene za Industriju 4.0 i logistiku uključuju LoRaWAN rješenja za digitalizaciju poslovanja, kontrolu i upravljanje proizvodnim procesima, kontrolu kvalitete i troškova u proizvodnom lancu. Zanimljive primjene u industriji uključuju još i praćenje performansi strojeva i preventivno održavanje, detekciju opasnosti (otrovnih plinova i dima) te alarme za sigurnost radnika.

Sustav geolociranja koji pruža LoRaWAN mreža otvara brojne mogućnosti za pozicioniranje u unutarnjim i vanjskim prostorima (radnici, oprema, uređaji, vozila), a time i optimizaciju poslovanja, logistike i transporta.

Kerlink Discovery Kit

Nakon premijernog predstavljanja na Mobile World Congressu u Barceloni u veljači 2019., Kerlink je ekskluzivno na eventu po prvi puta i komercijalno demonstrirao Kerlink Discovery Kit pakete end-to-end LoRaWAN rješenja.

Kerlink Discovery Kit paketi predstavljaju ready-to-use rješenja za Pametnu logistiku i praćenje, Pametno upravljanje objektima, Pametno upravljanje zgradama i Pametno upravljanje imovinom. Rješenja uključuju gotove komplete senzora, gatewaya i aplikacija već spremnih za implementaciju, što omogućuje tvrtkama i gradovima da na brz i  jednostavan način uvedu IoT tehnologiju u svoje poslovanje.

Podijeli:

 

Vezane objave