Tema broja je – Nacije na kibernetičkom ratnom putu. Novi oblik rata? …ili samo ljetna razbibriga za čitatelje? To ćemo tek vidjeti, ali živimo u živahna vremena i sve je moguće. Ako rat shvatimo kao nešto niskog intenziteta, onda ovaj oblik rata zapravo već traje neko vrijeme.

Intervju mjeseca je s Martinom Žagarom, profesorom nedavno imenovanim u Europski opservatorij za ekonomiju mrežnih platformi, teme su se uglavnom vrtjele oko regulative u tech svijetu, s naglaskom na AI, 5G, mreže, telekome, data acquisition, telemedicinu…. ma sve što vam padne na pamet.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Imamo i intervju s Borisom Brzacom iz tvrtke Sedmi odjel, jedne od onih IT tvornica koje rasturaju u svojim segmentima, a da za njih gotovo nitko iz najužeg kruga nije ni čuo. Sedmi odjel razumije se u mnogo toga (pročitajte intervju), a jedno od glavnih područja ekspertize im je AWS – Amazon Web Services.

Razgovarali smo i s Domagojem Marićem iz Megatrend Poslovnih Rješenja, uz dodatna pojašnjenja o pozicioniranju tvrtke nakon kupnje dijela (naglašavamo – dijela) poslovanja od Compinga.

Hoće li edge computing zamijeniti cloud, ono je što zamišljamo jednom od “ljetnih tema”, dakle malo opuštenijih, “filozofskijih”, kakva je i sama tema broja. Edge vs cloud vam se ne čini ljetno, već hardcore? Ma nije, riječ je o diskusiji koja i nije posve nova, javlja se već neko vrijeme, a predstavlja nešto o čemu treba biti informiran, i filozofirati uz kavu ili pivu, onako kako studenti Filozofskog diskutiraju Kant vs Hegel, recimo….

Zanimljiva je i tema o certificiranju autonomne vožnje, dakle o regulativi i načinima kako vozila bez vozača mogu dobiti papire za izlazak na cestu. Dakle, još jedna tema koja se, kao i intervju s dr. Žagarom, bavi rastućim utjecajem i važnošću regulative i birokracije, na inače sve zrelije IT tehnologije. Tijekom lipnja održali smo i Debug, Bugovu developersku konferenciju, i najveći skup koji organiziramo u našem godišnjem kalendaru. Uza sve izazove u pandemijska vremena, prošlo je odlično.

Digitalno izdanje Mreže dostupno je ovdje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave