NetBlock bilježi snažne napade na internet u Ukrajini kroz pad povezanih uređaja

Dok traje ruska invazija na Ukrajinu u tijeku je opsežan cyber napad, navodi niz izvora, prije svega DDoS napad na vladina računala kako bi se preopteretio njihov promet i praktično ih se onemogućilo, te, među ostalim, i napadi zlonamjernim softverom Data Wiper na cijeli računalni sustav Ukrajine.

Proteklih nekoliko dana ukrajinska računala i web stranice masovno se  napadaju raznim zlonamjernim alatima. Široki val cyber napada započeo je kada i vojna invazija. DDoS napade su ruski hakeri koristili i ranije često kao dio hibridnog ratovanja. Primjer je napad na Gruziju 2008. i na Krim 2014. godine. Prema podacima NetBlocksa nekoliko web-stranica ukrajinske vlade onemogućeno je DDoS napadom, prije svega stranice ministarstava unutarnjih poslova, obrane i vanjskih poslova. Poremećaji mreže također su bili pogođeni stranicama sigurnosne službe i drugih ministarstava Vlade u Kijevu. Usto, uslijedili su i napadi na financijske institucije Ukrajine te na parlament, potvrdio je ministar digitalne transformacije Ukrajine Mykhailo Fedorov.

Još u siječnju ove godine započeli su sporadični ali česti napadi ruskih hakera na ciljeve u Ukrajini kojima su slane prijeteće poruke Ukrajincima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Šest EU zemalja pomaže Ukrajincima

Prema podacima ESET-a zlonamjerni softver Data Wiper ubačen je je na stotine u Ukrajini a njegov je cilj brisanje podatka. Napad je prema stručnjacima ESET.a pripreman više mjeseci te je njegova verzija nazvana Hermetic Wiper jer posjeduje certifikat tvrtke Hermetica Digital s Cipra kako bi izbjegao sigurnosnu zaštitu. Prema informacijama koje je objavio Reuters pozivajući se na Briana Kimea potpredsjednika ZeroFox certifikat nije mogao biti ukraden niti krivotvoren što upućuje na visokosofisticirani hakerski napad.

Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NSCS), američka agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture, američka Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI otkrili su novi zlonamjerni softver Cyclops Blink koji na, kako se vjeruje, razvila ruska hakerska grupa Sandworm, poznata i kao Voodoo Bear, koji je unaprijeđena verzija zlonamjernog softvera VPNFilter koji je 2018. godine zarazio preko 500.000 mrežnih usmjerivača.

Masovni cyber napad mogao bi poremetiti osnovne usluge u Ukrajini pa su  za suočavanje s tim prijetnjama šest zemalja Europske unije angažirale svoje stručnjake za kibernetičku sigurnost: Litva, Nizozemska, Poljska, Estonija, Rumunjska i Hrvatska. Pomoć je obećala i Australija.

masovni cyber napadi na Ukrajinu započeli su kada i vojna invazija

Anonymus protiv Rusije

Ukrajina je inače pozvala hakere iz svijeta kriminala da pruže cyber obranu protiv Rusa za kritičnu infrastrukturu zemlje i cyber špijunaže protiv ruske vojske. Grupa Anonymous već je objavila cyber-rat Rusiji.

Zahtjevi su objavljeni od četvrtka, 24. veljače 2022. na hakerskim forumima  Ukrajinska kibernetička zajednica! Vrijeme je da se uključite u cyber obranu svoje zemlje. Poruku je napisao Yego Aushev, osnivač tvrtke za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Kijevu, na zahtjev Ministarstva obrane. Ministarstvo obrane nije službeno potvrdilo takvu informaciju. Hakeri i drugi stručnjaci za kibernetičku sigurnost pozvani su da se prijave putem Google dokumenata, navodeći njihovu specijalnost i iskustvo. Dobrovoljci će biti podijeljeni u napadne i obrambene jedinice.

Prema dosadašnjim informacijama Anonymus grupa već je počela djelovati prvo DDoS napadima na novinsku službu Russia Today i neke vladine stranice. DDoS napadi pokrenuti su i na web stranice ruskih internet provajdera Com2Com, Relcom, Sovam Teleport i PTT-Teleport Moskva.

Podijeli:

 

 

Vezane objave