Nova generacija Yoge stiže nam na krilima Intelovih procesora osme generacije, koji značajno povećavaju performanse u odnosu na svoje prethodnike. Konvertibilni laptop hvali se integriranom olovkom koja se puni dok je koristimo te zvučnicima koji rade jednako dobro u svim modovima rada

Piše: Denis Arunović

Iako u Mreži obično imate prilike čitati o laptopima iz serije ThinkPad, IdeaPad Yoga C930 konvertibilni je laptop premium klase i samim time itekako zaslužuje našu i vašu pozornost. Yoga C930 namijenjena je korisnicima koji traže vrlo kompaktan i lagan laptop koji nudi funkcionalnost pretvaranja u tablet. Jedan takav uređaj isprobali smo nedavno – HP-ov EliteBook 1030 G3, no za razliku od njega, Yoga C930 nešto je veća, na račun većeg ekrana te ima praktičniju implementaciju digitalne olovke.

Testirani model ima kućište zlatne boje, no dostupan je i model metalnosive boje, koji će se vjerojatno više svidjeti muškom dijelu populacije. Posebno je impresivna debljina kućišta od samo 15 mm. Usprkos tome, čvrstina je ostala na zavidnoj razini, zahvaljujući uporabi ojačane aluminijske legure pjeskarenog mat finiša. S masom od 1,38 kg Yoga je također i vrlo lagan laptop, no ne toliko lagan kao maleni HP. S druge strane, zbog većih gabarita, Lenovov konvertibilac ima i veći ekran, koji u našem slučaju nudi razlučivost 4K. Također je dostupna varijanta s Full HD ekranom, za koju ćete izdvojiti manje novca.

Jedna od glavnih inovacija nove generacije IdeaPada Yoga zvučnici su koji su skriveni u šarki koja spaja poklopac i bazu. Samim time, iskoristivi su i u tablet načinu rada

Dobra kalibracija

U skladu s trendovima, okviri ekrana vrlo su tanki, no ne svi – donja letvica prilično je debela. Lenovo nije učinio kompromis kad je u pitanju smještaj web-kamere koja se i dalje nalazi na vrhu ekrana. Ona nudi razlučivost HD, i ne osobitu kvalitetu snimke, no zgodno je što ima integriran klizni poklopčić kojim ju je moguće fizički blokirati. Ekran je, naravno, IPS tipa, a s obzirom na to da podržava upravljanje dodirom, prekriven je sjajnim zaštitnim staklom. Testirani uređaj rabi LG-jev panel koji nudi 97-postotnu pokrivenost sRGB palete boja i vršnu svjetlinu od 360 cd/m2. Tvornička kalibracija vrlo je dobra, s toplinom bijele točke od 6.400 kelvina, gammom od 2.3, vršnim kontrastom od 1160:1, i vrlo dobrom točnošću boja s prosječnom DeltomE od 2,19 bodova. Ono što nam se baš nije svidjelo jest maksimalna svjetlina (360 cd/m2 za laptop ovakve klase osrednja je vrijednost) te uniformnost ekrana u pogledu boja i svjetline. Ipak, riječ je o natprosječno kvalitetnom ekranu koji će biti dobar izbor i za zahtjevnije korisnike.

Svi konektori smješteni su na lijevi bok uređaja. Tu su USB standardnog formata, dva Thunderbolta 3 i konektor za slušalice

Kada govorimo o ekranu, neizbježna stavka je i digitalna olovčica koja dolazi s laptopom, a koja služi za pisanje bilješki i crtanje. Lenovo ne navodi točne specifikacije, no prema dizajnu, očito je da je riječ o manje naprednom modelu. Olovka je relativno tanka i malena, a ima dvije tipkice koje zbog dimenzija nije lako koristiti. Veliki plus svakako je to što laptop ima utor za olovku, što jamči da ćemo je uvijek moći imati sa sobom te da će uvijek biti spremna za rad, jer se baterija automatski puni kada olovku spremimo u njenu “garažu”. Ekran nije moguće otvoriti jednom rukom, što se moglo i očekivati, s obzirom na gabarite baze.

Impresivni zvučnici

Jedna od glavnih inovacija koju je Lenovo predstavio ovom generacijom IdeaPada Yoga, zvučnici su integrirani u šarku koja povezuje ekran i bazu laptopa. Štos je u tome da ovakvi zvučnici rade jednako dobro nezavisno o načinu korištenja laptopa – je li u klasičnoj, šator ili tablet formi. Ovo nisu jedini zvučnici koje Yoga ima – tu je također set zvučnika postavljenih klasično, na prednjem dijelu donje strane baze. Lenovo se hvali i tehnologijom virtualnog surround zvuka Dolby Atmos, no glavna informacija koja vam kao potencijalnom kupcu laptopa treba jest to da su zvučnici doista odlično implementirani – vrlo glasni, s izvrsnim mogućnostima reprodukcije zvuka (dakako, u kontekstu laptopa).

Gornji dio baze laptopa prekriva tipkovnica, koja bojom i teksturom prati izvedbu kućišta. Dakako, tipke nisu metalne već plastične, no to je očekivano. Kvaliteta tipkovnice, nažalost, nije na razini na koju smo navikli od ThinkPadova, no ovo je IdeaPad, pa su i očekivanja drugačija. Veličina, oblik i tekstura dobro su pogođeni, no hod i tvrdoća ne ostavljaju tako dobar dojam. Tipkovnica je natprosječne kvalitete, no to je sve. Integrirano osvjetljenje bijele je boje, i podesivo u dvije razine, no nije osobito jako. Ispod tipkovnice s desne strane imamo čitač otiska prsta, a ispod razmaknice veliki je touchpad s integriranim tipkama. On rabi Microsoftove Precision drivere i, sukladno tome, u praksi se ponaša odlično.

Olovčica je “parkirana” u utor na stražnjem rubu laptopa. Samim time, uvijek je s nama i uvijek je spremna, odnosno napunjena za korištenje

Thunderbolt do Thunderbolta

Ponuda konektora na bokovima laptopa dosta je skromna. S desne strane samo je tipka za uključivanje laptopa, pa su svi konektori postavljeni na lijevi bok – USB 3.1 Gen1 s always-on funkcijom, dva Thunderbolta 3 / USB-C 3.1 Gen2 i konektor za slušalice. Jedan od Thunderbolt konektora služi i za napajanje laptopa. Unutar laptopa nalazi se 60-vatsatna baterija, što je solidna redukcija kapaciteta u odnosu na Yogu 920 (70 Wh). Uz osvjetljenje ekrana podešenog na 195 cd/m2, laptop je u PCMarkovom Work testu izdržao nešto manje od šest sati, što u praksi znači da pri uredskom radu možemo očekivati autonomiju od 10 do 12 sati.

Unutrašnjosti laptopa pristupa se skidanjem Torx T5 vijaka. Korisnik tada ima pristup bateriji (koja zauzima veći dio prostora u laptopu), NVMe SSD-u i rashladnom sustavu, koji se sastoji od sustava toplovodnih cijevi s dva ventilatora. Memorija je smještena na drugoj strani matične ploče, i samim time, teško je dostupna. Testirana Yoga oslanja se na Core i7-8550U, procesor s četiri jezgre i podrškom za HyperThreading. Rashladni sustav, nažalost, ne omogućuje održavanje visokih taktova procesora pod punim opterećenjem. Konkretno, od inicijalnog rezultata izvođenja Cinebencha R15 od 654 bodova, nakon 3-4 izvođenja i zagrijavanja računala, padamo na 530 bodova. Istodobno, gornja površina laptopa ne prelazi temperaturu od 40 stupnjeva (srednji dio tipkovnice), a dijelovi na kojima držimo ruke, hladniji su – 35 stupnjeva na desnoj i lijevoj strani tipkovnice, te 29 na odmorištima za dlanove. Rashladni sustav istodobno nije bučan i doseže razinu od 40 dBA. Treba naglasiti da su ovo bolji rezultati performansi nego kod HP-ova EliteBooka 1030 G3, koji je u našem testiranju bio opremljen s još jačim procesorom Core i7-8650U. Hlađenje na IdeaPadu Yoga jednostavno je bolje.

Od ostalih komponenti u laptopu, imamo dva 8-gigabajtna modula DDR4 2400 memorije, Samsung NVMe SSD 970 EVO kapaciteta 1 TB te Intelovu WiFi karticu Wireless-AC 9260. Performanse SSD-a posebno su impresivne, s obzirom na to da proizvođači laptopa u uređaje obično ugrađuju SSD-ove starije generacije, koji nisu tako brzi kao noviji modeli. Također impresionira i golem kapacitet koji je također vrlo neuobičajen, no svakako dobrodošao iz perspektive korisnika. Začudo, cijena laptopa zbog toga nije otišla nebu po oblake. Testiranu konfiguraciju platit ćete osjetno manje nego maleni EliteBook koji ima skromni 256-gigabajtni SSD.


Lenovo IdeaPad Yoga C930

Ekran13,9”, 4K UHD, IPS
ProcesorIntel Core i7-8550U, 4 jezgre + Hyper-Threading, 1,8-4 GHz
Memorija2 x 8 GB DDR4
Disk / SSD– / 1 TB NVMe
Baterija5:43 h
Masa1,38 kg
Operacijski sustavWindows 10 Professional
Jamstvo3 godine
Cijena16.199 kn
PrednostiKvaliteta konstrukcije, aluminijsko tijelo, dobar touchpad, solidan 4K IPS ekran, vrlo dobro vrijeme autonomije, Thunderbolt 3, odlični zvučnici, digitalna olovka integrirana u kućište, ogroman i brz NVMe SSD
NedostaciNema čitač SD kartica, skromnija ponuda konektora, performanse procesora ograničene rashladnim sustavom
DojamVrlo atraktivan hibridni laptop, koji za uloženi novac nudi vrlo dobru kombinaciju značajki
UstupioLenovo Exclusive Store, www.lenovostore.hr

 

Podijeli:

 

Vezane objave