izrada i testiranje novog svemirskog teleskopa u Northrop Grumman u Redondo Beachu u Kaliforniji

Lansiranje NASA / ESA / CSA James Webb svemirskog teleskopa na raketu Ariane 5 iz europskog svemirskog luke u Francuskoj Gvajani umjesto u ožujku planirano je za 31. listopada 2021. godine. Razlog odgađanja planiranog lansiranje su utjecaji pandemije covid-19 na izradu teleskopa i testira njegovih funkcionalnosti.

Unatoč pandemiji nastavljeni su radovi glavnoog industrijskog partnera misije u opservatoriju Northrop Grumman u Redondo Beachu u Kaliforniji. No, iz razloga uvođenja sigurnosnih mjera što je rezultiralo smanjenjem osoblja u opservatoriju usporena su planirana testiranja.

„Webb je bez projekt bez presedana u svemirskoj znanosti, a zahtijeva iznimna rješenja u znanstvenoj i tehničkoj domeni u vrlo jakom međunarodnom partnerstvu koja će nam omogućiti revoluciju u našem razumijevanju svemira“, rekao je direktor ESA-e za znanost Günther Hasinger.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Naime, teleskop Webb namijenjen je proučavanju zvijezda i galaksija nastalih u ranoj fazi formiranja svemira te za proučavanje egzoplaneta.

Kao dio suradnje s NASA-om i CSA-om, ESA projektu teleskopa Webb doprinosi s dva ključna znanstvena instrumenta koji će biti na telskopu NIRSpec spektrografom i MIRI srednjim infracrvenim instrumentom te uslugom lansiranja pomoću lansirnog vozila Ariane 5. Osim toga, veći broj znanstvenika i inženjera ESA rade na razvoju tehničkih rješenja na teleskopu te u definiranju znanstvenih operacija koje će se provoditi s podacima dobivenih s Webba koji će po svojim mogućnostima biti znanstveni opservatorij u svemiru.

Sljedeće godine Webb će biti sklopljen u svojoj konfiguraciji za lansiranje te montiran na lanseru Ariane 5.

Webb će imati svoju jedinstvenu petoslojnu zaštitu od svemirskih zračenja i drugih utjecaja. Imati će svoj primarnu teleskopsku leću promjera 6.5 m za otkrivanje i promatranje udaljenih zvijezda i galaksija. Njegov značaj bit će veći od poznatog svemirskog teleskopa Hubble, lansiran u nisku Zemljinu orbitu 1990. godine, koji je poslužio znanstvenicima za rješavanje brojnih misterija Sunčevog sustava, za istraživanje udaljenih planeta i nebeskih tijela oko drugih zvijezda i otkrivanje porijekla svemira. U nizu otkrića uz pomoć teleskopa Hubble ističu se otkriće tamne materije te pokušaja utvrđivanja starosti svemira.

ilustracija budućeg lansiranja teleskopa James Webb, izvor ESA

Podijeli:

 

 

Vezane objave