Uz pomoć Technologie und Innovationspark Jena, dvije njemačke savezne države održale su u utorak 10. kolovoza video konferenciju po prvi put koristeći kvantnu komunikaciju, objavili su njemački mediji. Kvantna tehnologija je “jedna od odlučujućih ključnih tehnologija u IT sigurnosti i može nas pripremiti za buduće zlonamjerne napade”, rekla je federalna ministrica istraživanja Anja Karliczek, koja je vodila kvantno zaštićenu konferenciju sa Saveznim uredom za informacijsku sigurnost (BSI).

Dio infrastrukture, poput teleskopa i izvora svjetlosti za kvantnu konferenciju dopremljen je s Fraunhofer Instituta za primijenjenu optiku i preciznu mehaniku (Fraunhofer Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik IOF) u Jeni. Sigurnost kvantne komunikacije temelji se na slanju fotona tako da se ukoliko netko pokušava prisluškivati komunikaciju to se odmah uoči. Pokušaji presretanja komunikacije se odmah uočavaju.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Priprema konferencije trajala je nekoliko tjedana, rekla je glasnogovornica IOF -a. Cilj njemačke nacionalne inicijative QuNET u sklopu koje je održana konferencija je osigurati komunikacije kroz suradnju najvećih njemačkih tehnoloških tvrtki i institucija.

U budućnosti bi se kvantna tehnologija mogla koristiti i za prijenos bankovnih podataka ili podataka o pacijentima na potpuno siguran način.

U laboratoriju Instituta Max Planck za znanost konfiguriranje sustava za razmjenu kvantnih ključeva, foto Fraunhofer MPL

Podijeli:

 

 

Vezane objave