S Tomislavom Preksavcem, suosnivačem zagrebačke startup tvrtke Mikroton, razgovarali smo o njihovom 3D pisaču namijenjenom kućnim entuzijastima koji ga mogu primijeniti u razne svrhe. Uređaj je dostupan i školama kao nastavno pomagalo

Tomislav Preksavec, suosnivač zagrebačke startup tvrtke Mikroton
Tomislav Preksavec, suosnivač zagrebačke startup tvrtke Mikroton


Zašto mislite da je vaš 3D pisač relevantan. Dajte nam širu sliku oko tog uređaja?
Čitava ideja o izradi vlastitog kita za 3D pisač nastala je iz zapažanja da je ponuda Kossel modela (u koji spada i naš Deltatron) proizvedenih u EU prilično skromna. Ne postoji kit jeftiniji od 500 eura, a upute za sastavljanje i upotrebu prilično su loše i manjkave. Postoje kineski modeli koji obećavaju brda i doline za, na prvi pogled, malo novaca, ali prema reakcijama kupaca takvih modela i ovdje vrijedi pravilo da su jeftini modeli zapravo veliko razočaranje i izvor velikih problema i frustracija za one koji su ih kupili. Uz to, ideja je bila da ponudimo isključivo kit, dakle nešto što korisnik mora sam sastaviti. To je ideja iza našeg web dućana DIYkits (www.diykits.eu). Samo-gradnja je temeljna odrednica onoga što nudimo. Svi naši dosadašnji projekti, opise kojih možete vidjeti na adresi www.mikrotron.hr, postali su dio ponude u DIYkits dućanu.

Opišite nam proces nastanka vašeg 3D pisača?
Proces osmišljavanja naše verzije Mini Kossel varijante 3D pisača, zajedno s testiranjem različitih dijelova i različitih dobavljača, kao i testiranje pouzdanosti rada – traje otprilike godinu dana. Kao osnova poslužio nam je Mini Kossel, kojeg smo prilagodili našim ciljevima. Kao najveći izazov pokazalo se pronalaženje kvalitetnih, povoljnih i pouzdanih dobavljača. Sada smo zaokružili taj proces i primamo pred-narudžbe, a s isporukom kitova ćemo krenuti sredinom prosinca.

Sve ste sami napravili – ili?
S obzirom na to da se cijeli RepRap pokret temelji na open hardware / open source filozofiji, možemo slobodno reći da smo imali na desetke, ako ne i stotine suradnika – svih onih koji su prije nas ugradili svoje znanje, rad i (najčešće slobodno) vrijeme, i na čijim temeljima smo i mi nastavili nadograđivati i razvijati. Nadamo se da će i naš doprinos nekome olakšati izradu ili dati neku novu ideju za buduće verzije 3D pisača.

deltatron-1

Kako vaš 3D pisač zapravo radi?
Deltatron je FFF (fused filament fabrication) 3D pisač, što znači da radi na principu topljenja materijala (najčešće je to neki tip plastike koji dolazi u obliku punjenja, to jest, namotaja u obliku žice), koji se u tom rastopljenom obliku polaže sloj po sloj dok ne stvori objekt koji smo prethodno konstruirali u nekom CAD/3D softveru ili preuzeli s Interneta model kojeg je netko drugi napravio i stavio ga na raspolaganje ili prodaju. Ono što je specifično kod ove vrste pisača je to da su bazirani na tzv. ‘delta’ robotu, gdje se horizontalni i vertikalni pokreti glave pisača izvode pomoću tri ‘ruke’ koje se na jednom kraju pomiču samo po vertikali, ali međusobnim usklađenim kretanjem mogu pomaknuti ispisnu glavu na bilo koju poziciju unutar područja ispisa. Taj princip rada je prilično teško opisati, ali izuzetno je zabavan za gledanje. Najveća mu je prednost pred ostalim 3D pisačima (npr. Prusa modeli ili Ultimaker / makerbot klonovi) u tome što se na ovaj način može postići izuzetno velika brzina ispisa s ubrzanjima/usporenjima ispisne glave kakvi su na tim modelima nemogući. Pojednostavljeno, standardna brzina ispisa na Deltatronu je na drugim modelima maksimalna brzina ispisa uz koliko-toliko prihvatljivu kvalitetu.

Imate li konkurenata u Hrvatskoj? Tko su vam konkurenti u svijetu i Europi?
Što se tiče konkurencije u Hrvatskoj, koliko mi je poznato, Velleman K8200 3D printer kit može se nabaviti u Chipoteci, a MendelMax na web stranici mikroelektronika, dok ostali uglavnom (pre)prodaju gotove modele. Nije mi poznato da itko prodaje ili proizvodi Kossel/Mini Kossel tip 3D pisača. Mislim da za ovaj specifični model nemamo konkurenata u Hrvatskoj. Što se tiče Europske unije, najsličniji su nam Think3Dprint3D čiji Mini Kossel model košta 540 funti i Builda3Dprinter koji Mini Kossel prodaje za 550 eura. S obzirom da trenutno ne ciljamo na tržišta izvan EU, svjetsku konkurenciju nismo istraživali, a nedostatke kineskih proizvođača sam već prethodno naveo. Svoju konkurentnost baziramo na povoljnoj cijeni i podršci kupcima, kao i na orijentiranosti prema manje iskusnim korisnicima jer tu vidimo veliko potencijalno tržište.

Kako mislite zarađivati novac s time?
Kratkoročni cilj nam je hrvatsko tržište, posebno u početnoj fazi. Kod nas postoji veliki interes za ovakav kit kako pojedinačnih korisnika, tako i raznih radionica, škola i ostalih edukativnih institucija i udruga. U idućoj godini planiramo aktivno širenje ponude na cijelo EU tržište. Poslovni model sastoji se od dvije komponente: jedna nam donosi određeni dio zarade kroz prodaju samih kitova, a druga kroz pružanje dodatnih usluga vezanih uz Deltatron – od usluge sastavljanja kita za one koji žele kupiti gotov 3D pisač, održavanje radionica za sastavljanje 3D pisača i/ili edukacije korisnika u korištenju 3D pisača, ali i izradi 3D modela u open source aplikacijama.

Kako ste financirali razvoj i proizvodnju?
Razvoj i proizvodnju financiramo iz vlastitih sredstava. Sve dijelove koji čine Deltatron kit prodajemo i pojedinačno u web dućanu, a u slučaju većih narudžbi outsource-ati ćemo najsporiji dio proizvodnje – 3D ispis plastičnih dijelova za 3D pisač. S obzirom na to da je proizvodnja kit-ova zamišljena po principu ‘just in time’ i ne počinjemo s njom prije uplate po narudžbi, u prvoj fazi planiramo sve troškove pokriti iz vlastitih sredstava. Izlazak na EU tržište sigurno će zahtijevati dodatno financiranje, kako u marketinškom dijelu, tako i u proširenju naših kapaciteta, a neke od opcija financiranja su EU poticaji, vanjska investicija i – ili crowdfunding kampanja. Trenutno smo jedini ulagači i suvlasnici tvrtke Mikrotron Josip Almaši i ja.

Tomislav Preksavec, o sebi
Rođen sam 1973. u Zagrebu. Završio sam Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a još od srednjoškolskih dana bavim se programiranjem koje mi nije bilo samo hobi, nego i sastavni dio posla, kako u geodetskoj struci, tako i sada u Mikrotronu. Sastavljanje PC-a prijateljima, rodbini i poznanicima godinama mi je ‘ispunjavalo’ slobodno vrijeme, a otkad su svi prešli na laptope, ja sam se prebacio na 3D pisače. Časopisi Bug i Mreža ‘krivi’ su za moje bavljenje 3D pisačima jer sam nakon pročitanih članaka o tome, odlučio da i ja moram napraviti 3D pisač. Sastavio sam svoju prvu Prusu i3, koja i danas skoro svakodnevno radi, a imala je i čast proizvesti prvu seriju 3D ispisanih dijelova za prototip Deltatrona. Shvatio sam da ima jako puno IT profesionalaca koji su jedva dočekali trenutni Makers ‘pokret’ i mogućnost izrade raznih Arduino/RPi projekata, kao suprotnosti njihovom svakodnevnom poslu, odnosno svojevrsnog povratka hardverskim ‘korijenima’. S obzirom da su baš oni čitatelji kojima se Mreža obraća, mislim da će biti veliki broj onih koje će barem zaintrigirati ideja da sami naprave 3D pisač – iz vlastitog primjera mogu potvrditi da je na mene djelovalo.


Pojedinosti o Dealtron kitu za 3D ispis:

Cijeli kit baziran je na open hardware / open source temeljima. Sve promjene, dorade i upute javno se objavljuju pod GPL 3.0 i CC-BY-SA licencama. Ideja je: što više dijelova pisača mora biti moguće ispisati na samom 3D pisaču – Deltatron se sastoji od 28 većih i 18 sitnijih 3D ispisanih dijelova.

Cijena niža od 500 eura, ali ne na račun kvalitete dijelova. To je postignuto korištenjem optimalnih komponenti (npr. na vertikalnom prijenosu koriste se Delrin kotači umjesto linijskih tračnica. Te tračnice su skuplje, ali zapravo neiskorištene jer su namijenjene za zahtjevnu industrijsku upotrebu, a ne za privatnu uporabu.)

Pisač ne zauzima puno mjesta na radnom stolu, a istovremeno daje najveći mogući radni volumen. Pri radu proizvodi manje buke. Ima i nešto što (nevjerojatno, ali istinito) mnogim 3D printer kitovima nedostaje: panel s priključkom za napajanje, USB B konektorom i ON/OFF prekidačem. Oku je ugodan.

Jednostavan za sastavljanje, ne zahtijeva poseban alat ili pribor osim osnovnog (odvijač, mala kliješta, imbus ključ). Sve dodatne dorade (lemljenje, podešavanje stepper drivera i tome slično) izvodi tvrtka Mikrotron prije isporuke.

Detaljne upute na hrvatskom objavljene su u Github repozitoriju: https://github.com/mikrotron-zg/deltatron, a upute za korištenje kao i engleska verzija uputa bit će objavljene za tjedan dana. Upute se sastoje od jasnih opisa i slika. Pisane su tako da se uređaj slaže korak po korak, a navedeno je i nekoliko dodatnih savjeta i „trikova.“

Sastavljeni 3D pisač ima i ugrađeni sustav za automatsko poravnanje glave pisača u odnosu na podlogu. Koristi PLA i PET-G punjenja, koja su jednostavna za ispis (ne zahtijevaju grijanje podloge, čime su smanjene dimenzije, potrošnja struje i kompleksnost izrade/korištenja 3D pisača). Za zahtjevnije korisnike postoji opcija nadogradnje na grijanu podlogu, koju mogu izvesti i sami, a upute kako to napraviti i koji su dijelovi potrebni bit će objavljene na Githubu.

deltatronokomito
Detaljne upute za Dealtron kit za 3D ispis na hrvatskom, objavljene su u Github repozitoriju na adresi https://github.com/mikrotron-zg/deltatron
Podijeli: