Kako se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja donacije u kriptovalutama za obranu od agresije se sve više povećavaju, do sada je, kako navodi Chainalysis donirano više od 56 milijuna dolara u kriptovalutama na adrese koje je dala ukrajinska vlada. Ubrzo nakon invazije, ukrajinska vlada počela je prikupljati donacije kriptovalutama, objavljujući adrese na svojim kanalima društvenih medija. Druge organizacije, kao što su zaklada TRON i mjenjačnice, slijedile su taj primjer tražeći donacije u kriptovalutama kako bi Ukrajinci na terenu dobili zalihe koje su im potrebne.

donacije Ukrajini za borbu protiv ruske agresije u kriptovalutama

Kripto tržište moguće područje zaobilaženja sankcija

Iako su nadzor i provedba sankcija, kao što su blokiranje imovine ruskih oligarha povezanih s vladom u Moskvi, uklanjanje ruskih banaka iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT, sankcioniranje ruske nacionalne banke…, dobro provode ostaje mogućnost da ruska poslovna i politička elita može koristiti kriptovalute za izbjegavanje sankcije.

Naime, Rusija ima nerazmjeran udio u nekoliko kategorija kriminala temeljenog na kriptovalutama na globalnoj razini i dom je mnogih usluga kriptovaluta koje su upletene u aktivnosti pranja novca.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Postoji nekoliko različitih mogućih mehanizama za izbjegavanje sankcija čiji indikatori na lancu upućuju na to da ruski akteri mogu premještati sredstva, barem u izoliranim slučajevima, navodi Chainalysis. Chainalysis prati transakcije koje uključuju privatne novčanike kriptovaluta od milijun dolara ili više za koje vjeruju ili znaju da su iz Rusije.

nagli skok izmještanja kriptovaluta vlasnika iz Rusije na početku agresije na Ukrajinu

Između početka ruske invazije na Ukrajinu i 21. ožujka u Chainalysisu su pratili premještanje kriptovaluta u vrijednosti nešto više od 62 milijuna dolara poslanih s privatne novčanike kriptovaluta od milijun dolara ili više iz Rusije na druge adrese, od kojih su mnoge povezane s OTC uredima i burzama, od kojih su neke visokorizične. Iako su skokovi u takvoj aktivnosti uobičajeni, slanje velikih količina kriptovaluta iz Rusije dostiglo je najvišu razinu tijekom tjedna 28. veljače ubrzo nakon invazije u posljednjih osam mjeseci, slanja kriptovaluta iz Rusije u tom su tjednu dostigle 26,5 milijuna dolara. Za takve aktivnosti ne može se pouzdano utvrditi da su izbjegavanje sankcija, jer se ne znaju vlasnici premještenih kriptovaluta, odnosno jesu li oni pojedinci i subjekti pod sankcijama.

pad vrijednosti sbercoina, kriptovalute jedne od najvećih ruskih državnih banaka dogodio se s početkom agresije na Ukrajinu, izvor CoinMarketCap

Sbercoin

Sberbank je najveća banka u Rusiji i bila je jedna od prvih ruskih tvrtki koje su sankcionirane nakon invazije na Ukrajinu, zajedno sa svojim podružnicama. Dana 17. ožujka 2022., ruska središnja banka objavila je da je Sberbanku izdala dozvolu za sudjelovanje u digitalnoj imovini, što je dovelo do izdavanja Sbercoina, nove kriptovalute koju je Sberbank ranije najavio krajem 2020. godine.

Prema CoinMarketCapu, Sbercoin je ostvario otprilike 4,5 milijuna dolara ukupnog volumena transakcija, sve na jednoj popularnoj decentraliziranoj burzi. Cijena Sbercoina pala je za više od 90% od njegovog lansiranja i sada iznosi 0,00003329 dolara od 28. ožujka 2022. godine, s tržišnom kapitalizacijom od 113.089 dolara.

Iako su performanse i količina transakcija Sbercoina trenutno prilično niska, svako trgovanje kovanicom od strane korisnika u SAD i drugim zemljama koje su sankcionirale Sberbank moglo bi stvoriti izloženost riziku od sankcija.

važno je riješiti se štednje u rubljama dok vrijednost ruske valute naglo pada, i kriptovalute su predmet kupovine

Rizične usluge popularne u Rusiji

Rusija ima veliki ekosustav visokorizičnih usluga — što znači onih koje obično imaju slabe zahtjeve u skladu s propisima — koji omogućavaju pranje novca, kao što je sada sankcionirani OTC desk Suex, i razumno je očekivati ​​da bi sankcionirani ruski subjekti mogli pokušati koristiti te usluge sakriti ili premjestiti svoje bogatstvo.

U takvim poslovima prije svih sudjelovale bi istaknute visokorizične burze kao što su Garantex i Bitzlato, kao i Tornado, mikser Ethereuma koji je primao sredstva iz nekoliko kriminalnih izvora. Do sada niti jedna od tih visokorizičnih usluga nije pokazala skokove u priljevima ili odljevima, niti bilo kakvu drugu neuobičajenu aktivnost od uvođenja novih sankcija, navodi Chainalysis.

poslovi s rudarenjem, kriptovaluta u Rusiji nadmašili su one u Iranu gdje je država zbog međunarodnih sankcija snažno poticala rudarenje jeftinom energijom uz uvjet da se kriptovalute prodaju nacionalnoj banci

Hidra

Kao jednu od vrlo vjerovatnih mogućnosti izbjegavanja sankcija Chainalysis navodi Hydra Market, odnosno najveće svjetsko darknet tržište koje djeluje samo u zemljama ruskog govornog područja no uvijek može proširiti svoje nezakonite aktivnosti i u druge zemlje. Zanimljivo je da Hydra nije samo darknet tržište jer nudi sofisticirane usluge isplate gotovine koje su osmišljene kako bi omogućile korisnicima da tajno premjeste velike količine ilegalne kriptovalute, a kao takva također može funkcionirati kao usluga pranja novca za sankcionirane ruske subjekte.

Rudarenje kao zaobilaženje sankcija

Kao jedan od načina zaobilaženja sankcija iz dosadašnjeg iskustva, na primjer u slučaju Irana, u sankcioniranim zemljama usmjerili su se na rudarenje kriptovaluta čime se dobije pristup kapitalu izbjegavanjem sankcijama u međunarodnoj trgovini. Iran je posebno koristio takvu strategiju posljednjih godina.

Moguće je da bi Rusija mogla učiniti isto. Takvom rješenju mogla bi se okrenuti i Rusija. Naime, od kolovoza 2021. godine Rusija je bila na trećem mjestu u svijetu po udjelu globalnog hashratea za Bitcoin, prema Cambridge Bitcoinovom indeksu potrošnje električne energije. Zapravo, od početka 2022. godine, ruske službe su dobile znatno više kriptovalute od rudarskih skupova nego iranske usluge.

Važno se riješiti rublja

Dnevni obujam trgovine rubljama porastao je odmah nakon invazije između 19. i 24. veljače za više od 900% na preko 70 milijuna dolara, i to je najveći iznos kupovine kriptovaluta za rublje od svibnja 2021 godine. Od tada je obujam trgovanja rubljama nastavio padati i povremeno rasti U C su ranije  naveli kako se nastojanje da se zaštiti vrijednost ušteđevine u rubljama dok vrijednost ruske valute snažno pada. Rusija je i ranije bila visoko rangirana u svijetu po usvajanju kriptovalute upravo zbog nepovjerenja u domaću valutu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave