Socijalno distanciranje uslijed globalne pandemije covid-19 različito utječe na djelatnosti ekonomije dijeljenja. Iako djelatnosti koje se temelje na poslovanju preko Interneta uglavnom trpe posljedice kao i ostala ekonomije izgleda da su najteže pogođene platforme za najam smještaja poput Airbnba.

Naime, uslijed koronakrize Airbnb je potpunu zaustavio poslovanje. Platforma za online rezervaciju turističkih smještaja navodi sve veći rast gubitaka. Prema službenim podacima gubitci Airbnba narasli su na stotine milijuna američkih dolara. Nije poznato koliko i kada će uslijediti otpuštanje zaposlenika kojih je oko 7 tisuća diljem svijeta.

Prema tvrdnjama direktora Airbnba Briana Cheskyja tvrtka je obustavila sve reklamne djelatnosti od čega se ove godine planira uštedjeti 800 milijuna dolara. Usto, osnivači se odriču plaća u slijedećih šest mjeseci kako bi i na taj način pomogli opstanku tvrtke. Članovi najvišeg menadžementa AIrbna odreći će se polovice svojih primanja. Prema navodima Reutersa predstavnici Airbnba s bankama nastoje postići dogovor o refinanciranju duga od milijardu dolara.

Unatoč svojem nepovoljnom poslovanju, u Airbnbu su se odlučili bez naknade pružati usluge smještaja za medicinsko osoblje i druge zaposlenike u zdravstvu. U toj inicijativi Airbnb se odriče naknada za posredovanje najma te je pozvao vlasnike prostora za stanovanje da bez naknade ustupe stanove.

Kroz inicijativu za privremeni smještaj medicinskog osoblja i zdravstvenih djelatnika koji se skrbe za oboljele od covida-19, a koju je inicirao Airbnb, cilj je diljem svijeta na taj način smjestiti najmanje 100 tisuća osoba kako ne bi morali boraviti u zdravstvenim ustanovama ili pak odlaziti doma u strahu da ne zaraze svoje ukućane.

Kako bi pružateljima zdravstvene zaštite i ostalim osobama koji rade s oboljelima od covida-19 omogućili privremeni smještaj, Airbnb će raditi s tvrtkama, neprofitnim organizacijama i vladinim i agencijama za upravljanje u hitnim slučajevima. Oni koje žele omogućiti tim osobama privremeni smještaj mogu to uraditi preko Airbnbove platforme Open Homes, stvorene 2012. godine iz potrebe hitnog smještaja osoba u potrebi.

Airbnb je sada u okviru svoje inicijative angažirao stručnjake kako bi omogućio što sigurniji smještaj medicinskom osoblju i zdravstvenim djelatnicima. Informacije o inicijativi nalaze se na airbnb.com/covid19relief.

Podijeli:

 

Vezane objave