Europska svemirska agencija (European Space Agency ESA) neće 2020. godine lansirati svoju novu generaciju svemirske rakete, Ariane 6, zbog utjecaja pandemije korona virusa. Ograničenja putovanja i mjere zaključavanja utjecali su na ranije planirani rad agencije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prva Ariane 6 trebala je biti lansirana krajem godine no morati će pričekati iduću godinu. “Možemo sa sigurnošću reći da se lansiranje neće dogoditi 2020. godine”, izjavio je agenciji AFP direktor svemirskog prometa ESA Daniel Neuenschwander.

Kako na projektu rade stručnjaci iz 13 različitih europskih zemalja te u njemu sudjeluje više od 600 tvrtki razumljivo je da zbog pandemije uslijedilo kašnjenje u razvoju projekta.

U svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani u tijeku je prilagođavanje sustava lansiranja specifičnim potrebama Ariane 6.

Europski raketni program Ariane do sada je lansirao oko polovice planiranih satelita u orbitu od svog osnutka krajem 1970-ih te je na taj način postao konkurencija američkom svemirskom programu.

Početkom godine Europska komisija i Europska investicijska banka dogovorile su financiranje projekta Ariane sa 100 milijuna eura.

Zbog pandemije ne samo da će kasniti lansiranje satelita iz serije Ariane 6 nego i slanje europskih rovera na Mars, koji se razvijaju s ruskim partnerom Roscosmos, odgođeno od ranije planiranog u 2021. za 2022. godinu.

(foto ESA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave