“Pandemija Covid-19 dovodi do oštrog ekonomskog usporavanja i dramatičnog smanjenja međunarodne trgovine”, upozorava sedam zastupnika u Europskom parlamentu (iz Francuske Manual Bompard i Christophe Grudler, iz Italije Massimiliano Salini i Andrea Caroppo, iz Njemačke Damian Boeselager, iz Portugala Carlos Zorrinho i iz Češke Evžen Tošenovský) u zajedničkom dopisu  od 30. travnja koje je objavio SpaceNews, naglašavajući kako će gospodarska kriza izazvana pandemijom covid-19 dovesti europski svemirski sektor do brzog gubitka sposobnosti, uključujući visoko specijalizirane tehničke i upravljačke vještine, za čiju će obnovu trebati godine ako se sada ne izdvoji dovoljno novca za njihovo održanje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

16 milijardi eura traženih sredstava za svemirske programe od 2021. do 2027. godine postali su dio višegodišnjeg financijskog okvira EU-a, no s gospodarskom krizom koja je došla s pandemijom taj se financijski okvir EU značajno mijenja.

Zastupnici ističu kako Europska unija s 27 država ne bi smjela dopustiti da koronakriza odgodi postupak nabave za svoje satelitske programe Galileo i Copernicus.

Nakon Brexita Velika Britanija se odlučila za vlastiti satelitski navigacijski sustav, odnosno formalno je odlučila izići iz europskog programa Galileo. Ta je odluka bila formalna jer se pri donošenju odluke znalo kako bi njena provedba iziskivala ogromna financijska sredstva kako iz državnog proračuna i od privatnih tvrtki na otoku a pri tome bi se izgubila i nemala sredstva s kojima je Velika Britanija sudjelovala u projektu Galileo. No, s krizom koju je prouzročila pandemija covid-19 sve je izvjesnije kako neće biti novca za tako zahtjevan projekt. Procjena je kako bi projekt koštao oko 5 milijardi funti proračunskog novca.

Prije svije godine Velika Britanija izdvojila je iz proračuna 92 milijuna funti za studiju izvodljivosti za satelitski navigacijski sustav, objavio je Engineering & Technology no u ožujku ove godine projekt je odgođen na najmanje šest mjeseci zbog nemogućnosti izdvajanja za njega nekoliko milijardi funti. (fotografije ESA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave