Prošle 2020. godine gotovo petina (18%) poduzeća u EU-u s više od 10 zaposlenih koristilo je internetske uređaje ili sustave koji se mogu nadzirati ili kontrolirati na daljinu putem interneta, objavio je Eurostat. Velika poduzeća su se u većoj mjeri koristila tim uređajima ili sustavima (38%) u usporedbi sa srednjim poduzećima (27%) i malim poduzećima (16%).

Uređaji ili sustavi za optimizaciju potrošnje energije u prostorijama poduzeća bili su najpopularniji u velikim poduzećima: njih je koristilo 21% velikih poduzeća. Među srednjim i malim poduzećima najčešće su se koristili uređaji ili sustavi za praćenje kretanja vozila ili proizvoda ili za održavanje vozila na temelju stanja: koristilo ih je 12% srednjih poduzeća i 6% malih poduzeća.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Među državama članicama EU, Češka je zabilježila najveći udio poduzeća (44%; vidi fusnotu) koja su se 2020. godine koristila internetskim uređajima ili sustavima s daljinskim nadzorom ili upravljanjem putem interneta. Slijedi Finska (40%), Austrija ( 32%), Belgija (27%) i Malta (26%).

Suprotno tome, prošle godine manje od 15% poduzeća u Mađarskoj (14%), Portugalu (13%), Bugarskoj (12%), Francuskoj (10%) i Rumunjskoj (7%) koristilo je takve uređaje ili sustave povezane s internetom.

Podaci za Njemačku, Irsku i Luksemburg nisu bili dostupni Eurostatu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave