Nakon Galileja i Kopernika, Europska svemirska agencija dodaje treću konstelaciju europskom portfelju strateških svemirskih infrastruktura nazvanu Europska otporna i sigurna međupovezujuća satelitska infrastruktura (IRIS2). Smisao joj je biti alternativa Starlinku. Ta konstelacija namijenjena je europskoj infrastrukturnoj otpornosti, međusobnoj sigurnoj povezanosti preko satelita. Europska komisija, Vijeće Europe i Europski parlament dogovorili su pravne odrednice za novu kritičnu infrastrukturu Europske unije.

treća EU satelitska konstelacija bit će potpuno europski know-how, izvor ESA

Suvereni EU projekt

Proračun za projekt je 2,4 milijarde eura (uz dodatni doprinos ESA-e i budućih privatnih ulaganja). IRIS2 će biti suverena konstelacija strogih kriterija prihvatljivosti i sigurnosti usmjerena na državne usluge , uključujući obrambene aplikacije. IRIS2 će osigurati povezanost s  cijelom Europom,  uključujući područja koja sada nemaju pristup širokopojasnom internetu , kao i cijeloj Africi,  koristeći orbite sazviježđa Sjever-Jug. IRIS2 će imati know-how velikih europskih svemirskih industrija – ali i dinamiku europskih startupa, koji će izgraditi 30% infrastrukture. Funkcionirati će na kvantnoj enkripciji planiranog europskog satelitskog sustava kvantne komunikacije EuroQCI. IRIS2 će biti konstelacija s više orbita, sposobna stvoriti sinergije s postojećim konstelacijama Galileo i Copernicus.

Projekt IRIS² bio je u pripremi već nekoliko mjeseci. Na samom početku godine Thierry Breton spomenuo je želju Bruxellesa da Europa dobije vlastitu konstelaciju satelita za izlazak na internet, kako se ne bi oslanjala na Starlink – rješenje Elona Muska – i, općenito, od bilo koji američki ili kineski pružatelj usluga.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Već tada je europski povjerenik spominjao neke karakteristike buduće konstelacije: satelite od nekoliko stotina do nekoliko tisuća jedinica, raspoređivanje u niskoj orbiti, brze komunikacije za civilni sektor, vojnu i državnu komponentu za još veću sigurnost. poveznice, pa čak i “ kvantne komunikacije ”.

prvi europski satelit za distribuciju kvantnih ključeva enkripcije bit će Eagle 1, predviđeno lansiranje je 2024. godine, izvor ESA

Eagle za testiranje EuroQCI i IRIS²

2024. godine u orbitu mora biti izbačen pokazni satelit EAGLE-1, koji će tada biti prvi svemirski sustav za distribuciju kvantnih ključeva na Starom kontinentu. Tijekom tri godine morat će demonstrirati izvedivost projekta, potvrditi tehničke orijentacije i komponente i opskrbiti timove podacima za razvoj EuroQCI i IRIS².

U sklopu eksperimenata s EAGLE-1 uključeno je nekoliko europskih zemalja koje su članice ESA-e: Njemačka, Nizozemska, Austrija, Belgija, Češka, Italija i Švicarska. Komunikacija sa satelitom odvijat će se pomoću optičkih terminala postavljenih u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Podijeli:

 

 

Vezane objave