Kao što su i najavljivali za ovu godinu organizatori konferencije WeAreDevelopers uspjeli su privući na dva dana u Beč više od tri tisuće (točnije 3.800) sudionika. Pokazalo se da je kompleks Marx Halle (preuređene stare tvorničke hale) premali za takav interes, pa je prvog dana vladala (pre)velika gužva. Sve se odvijalo na površini od 9.000 četvornih metara, koja je podijeljena u tri prostora za predavanja (glavna “dvorana” imala je 1.500 sjedala, a dvije manje po 300 mjesta) te izložbeni dio. Glavninu prostora zauzimali su sadržaji partnera konferencije i rekreacijski organizirani segmenti (za odmor, zabavu ili prehranu). Svoju ponudu predstavilo je pedesetak tvrtki, a održano je oko 70 predavanja.

Gužva prvog dana ispred prostora za 300 ljudi u kojem je u tom trenutku predavanje imao Sasha Vrazic iz Rimac AutomobilaIznimno veliki odaziv publike uzrokavao je i prevelike gužve prvog dana, pa je čak i početak odgođen pola sata jer dobar dio sudionika nije uspio ući na vrijeme, a i prostori za predavanja su bili premali s obzirom na broj gostiju.

Austrijski savezni kancelar Christian Kern u pratnji organizatora konferencijeKonferenciju je otvorio austrijski savezni kancelar Christian Kern (spomenimo kako je došao bez ikakve pratnje tjelohranitelja ili neke protokolarne svite, kao što to kod nas bude običaj, a i bez prigovora je čekao da nastupi osjetno kasnije od planiranog termina). U svom govoru pohvalio je rad razvojnih stručnjaka u tehnološkoj industriji, istaknuvši njihov znatan doprinos oblikovanju budućnosti Austrije. Prokomentirao je i aktualne prilike i izazove na tržištu rada.

John Romero pokazuje slike iz legendi iz prvih godina idSoftwareaMisija konferencije bila je programerima iz cijelog svijeta omogućiti da se povežu i razmijene svoja znanja i iskustva – eventualno potraže ili dobiju novi posao. Većina sadržaja bila je posvećena programiranju i razvoju internetskih i mobilnih aplikacija, a sve zajedno bilo je vrlo šaroliko, bez neke dominantne teme ili tehnološke platforme. Dobar dio izlagača predstavio je svoje programe vezane uz virtualnu stvarnost, a najveća zvijezda cijelog događaja bio je legendarni John Romero, suosnivač iD Softwarea, kreatora kultnih naslova kao što su Doom i Quake.

Osnivači konferencije veselo poziraju u glavnoj dvorani„Kada smo prije dvije godine pokrenuli konferenciju radovalo nas je i 300 posjetitelja. Ove smo godine zabilježili 3800 sudionika i jako smo ponosni na smjer u kojem konferencija razvija. Zahvaljujemo se svim osobama koje su nas podržavale u našoj misiji da Beč etabliramo kao top destinaciju za internacionalne IT-stručnjake i poduzeća. Naš je cilj da uz pomoć WeAreDevelopers konferencije dugoročno doprinesemo jačanju europske zajednice developera i da istovremeno skrenemo pozornost na posebnu ulogu koju oni zauzimaju u oblikovanju naprednih tehnologija budućnosti“, kazali su osnivači konferencije Ben Ruschin, Tom Pamminger i Sead Ahmetović.

Među partnerima konferencije bila je i hrvatska tvrtka Rimac Automobili, odnosno njihova tvrtka Greyp, koja je predstavila svoj prodajni program elektičnih vozila na dva kotača, a među predavačima od “naših” bio je Sasha Vrazic, direktor Odjela za istraživanje i razvoj autonomnih vozila, Rimac Automobili, te Damir Svrtan voditelj developera iz Infinuma. I u publici je bilo oko 300 posjetitelja iz Hrvatske, BiH i Srbije. Cijena ulaznica bila je 199 eura, odnosno VIP 499 eura, ali preko sveučilišta i raznih partnera organizatora dobivao se značajan popust.

Konferencija WeAreDevelopers je zamišljena i kao mjesto na kojem će se tražiti novi zaposlenici i istao tako – novo radno mjesto. Stoga je među izlagačima bio niz posrednika u zapošljavanju, odnos tvrtki specijaliziranih za HR usluge.

U okviru konferencije predstavljena je i WeAreDevelopers platforma: https://community.wearedevelopers.com/. Ona bi trebala povezati potencijalne poslodavce i razvojne stručnjake i time stvoriti odgovarajući prostor da se IT stručnjaci povežu s donositeljima odluka. WeAreDevelopers platforma nalazi se trenutno u beta fazi i tijekom konferencije bilo je izvjesnih problema u radu.

Za sada su video zapisi pojedinih predavanja dostupni samo na Facebook stranici organizatora (imaju u planu vremenom to sve malo bolje posložiti i prezentirati široj publici).

Za sljedeću godinu organizatori ambicioznio najavljuju kako će WeAreDevelopers postati najveća europska developerska konferencija.

Podijeli:

Vezane objave