Jedan od najvećih hrvatskih koncerna Končar – Elektroindustrija ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga od 2,8 milijardi kuna te konsolidiranu dobit prije oporezivanja od 172,9 milijuna kuna što je na razini planiranog, najavio je predsjednik uprave Končar – Elektroindustrije Darinko Bago govoreći o poslovnim rezultatima Grupe za 2016. godinu.

Centar proizvodnje Sjever u Varazdinu

Končarovi prihodi od prodaje na domaćem tržištu, prema njegovim se riječima, u 2016. procjenjuju na 1,4 milijarde kuna, a isto toliko očekuje se i od izvoznih poslova, što je osam posto više nego prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 50 posto. U zemlje Europske unije izvezli su robe i usluge vrijedne 935,4 milijuna kuna (66 posto ukupnog izvoza), najvažnija tržišta bile su: Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Italija, Austrija i Finska, a izvoz je bio veći od uvoza (koeficijent pokrića uvoza izvozom je 2).

Ukupne investicije u ovoj godini iznosile su 102 milijuna kuna (60 posto je bilo vlastitih sredstava) od čega gotovo 40 posto u razvoj. Od značajnijih poslova ostvarenih ove godine Bago izdvaja isporuku prvog u Končaru razvijenog i proizvedenog dizelsko-električnog niskopodnog vlaka HŽ Putničkom prijevozu, puštanje u pogon revitaliziranog Centra proizvodnje Sjever u Varaždinu iz kojeg se upravlja trima hidroelektranama na rijeci Dravi, a glavni dio novog sustava je Končarev SCADA sustav PROZA NET koji je središnja aplikacija centra, isporuku novih i revitalizaciju postojećih generatora u Švedskoj, Sloveniji, Norveškoj i Finskoj, sustave upravljanja (SCADA) i zaštite na brojnim postrojenjima u Hrvatskoj i BiH, isporuku ventilacijske opreme Brodogradilištu Uljanik za prvi od pet prekooceanskih brodova za prijevoz automobila i teretnih vozila, završetak revitalizacije male Hidroelektrane (MHE) Varaždin i izgradnju MHE Prančevići itd.

Također ističu obnovu postojećih i izgradnju novih transformatorskih stanica u Albaniji, BiH i Hrvatskoj, isporuku distributivnih i energetskih transformatora u 45 zemalja na 4 kontinenta, isporuku mjernih transformatora u pedesetak zemalja na 6 kontinenata, gdje su otvorili nova tržišta u SAD i Japanu, isporuke elektromotora u 20-tak država među kojima su po prvi puta Čile i Portugal, te isporuke ventilatora za hlađenje transformatora u osam zemalja.

Ove su godine također dobili dozvolu za priključni dalekovod za veliku vjetroelektranu Rust snage 120 MW i građevinsku dozvolu za fotonaponsku elektranu Vis snage 2 MW. Među ostale važnije projekte svrstavaju i implementaciju ERP sustava u više društava Grupe Končar te nastavak višegodišnjeg projekta „Upravljanja znanjem“ u kojem surađuju s akademskom zajednicom (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva te Filozofski fakultet).

Dizelsko-električni vlak na sajmu Innotrans 2016

Među najvažnije razvojne projekte u godini koja je pri kraju ubrajaju: niskopodni dizelsko-električni vlak, centralni pretvarač za fotonaponske elektrane 200kW (KonSol 200), pretvarače dinamičke kompenzacije jalove snage u elektrovučnim podstanicama snage 250 kW, sustav za mjerenje elektromagnetskih polja VF izvora zračenja, motore bušećih garnitura 400 i 600 hp za naftnu industriju, naponske transformatore velike snage sa sniženim gubitcima za napone do 550 kV, željezničko cestovni prijelaz najvišeg stupnja sigurnosti (KLC3), postolje za 100 posto niskopodni tramvaj širine kolosijeka 1435 mm, niskonaponske rastavne sklopke za fotonaponske sustave i novu generaciju softverskih alata za ugradbene računalne sustave (GRAP).

„Iza nas je godina koja nije bila nimalo jednostavna za poslovanje“, kazao je Bago napominjući kako Končar dosta radi za javna poduzeća, a u ovoj godini formirane su dvije vlade što je za posljedicu imalo previranja u tim poduzećima. No Končar je usprkos tome ostvario dobre rezultate, rekao je komentirajući poslovne rezultate u 2016. Procjenjuju da su u 2016. ugovorili nove poslove ukupne vrijednosti tri milijarde kuna, a na kraju prosinca ove godine imali su ugovorene poslove vrijedne 3,7 milijardi kuna što je sedam posto više nego početkom godine. Od toga 1,9 milijardi kuna otpada na poslove ugovorene na inozemnim tržištima. Dakle, udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga za 2017. planiraju na razini 53 posto, uz najveći izvoz u Švedsku, Njemačku, BiH te Finsku.

Među najvažnije ugovorene poslove ubrajaju: isporuku elektroopreme i puštanje u rad Hidroelektrane (HE) El Chaparral u Salvadoru, izgradnju HE Vranduk u BiH, revitalizaciju tri generatora u HE Kamburu u Keniji, revitalizacije HE Ozalj i Gojak u Hrvatskoj, nabavu i implementaciju SCADA/DMS/OMS sustava za daljinsko vođenje distributivnog elektroenergetskog sustava za Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, proširenje transformatorskih stanica u Alžiru – TS Biskra s dva vodna polja 220 kV i TS Sidi Ali Boussidi s jednim vodnim poljem 220 kV, izgradnju 110 kV TS Orikum i TS Himara u Albaniji, obnovu rasklopnog postrojenja 110 kV u Crpnoj stanici Buško Blato, rekonstrukciju 110 kV postrojenja u TS 110/10(20) kV Kutina i revitalizaciju sustava zaštite HE Masinga u Keniji.

U 2017. godini planiraju konsolidiranu dobit Končar Grupe prije oporezivanja od 220,8 milijuna kuna ili 28 posto više od procjene za ovu godinu. Planiraju i konsolidirani prihod od prodaje od oko 3,1 milijarde kuna ili oko osam posto više u odnosu na procjenu za ovu godinu. Na domaćem tržištu planiraju prihod od oko 1,5 milijardi kuna, ili 2,3 posto više od ostvarenje u ovoj godini, a u izvozu 1,6 milijardi kuna što je porast izvoza za više od 14 posto.

Revitalizacija generatora u Finskoj

U sljedećoj godini u planu su investicije veće od 164 milijuna kuna, a najveći dio, 56 posto, financirat će se vlastitim sredstvima, rekao je Bago. Planirani iznos investicija najvećim dijelom će se uložiti u proizvodna sredstva, i to 73,1 milijun kuna ili 44 posto ukupnog iznosa. Ističe i dobru razinu ugovorenosti za sljedeću godinu (4,3 milijarde kuna) te nastavak razvoja zasnovanog na vlastitom znanju i iskustvu kao i kontinuirano usavršavanje i obrazovanje kadrova.

U Končaru s razlogom ponosno ističu i da je prosječna plaća u toj tvrtki čak 35 posto veća od prosjeka države jer se time može pohvaliti malo tako velikih poduzeća u Hrvatskoj. Ali to ne čudi ako se zna da od 3.649 zaposlenih na kraju 2016. godine njih 1058 (29 posto) ima visoku stručnu spremu te da su prihodi od prodaje po zaposlenom 772 tisuće kuna. Osim toga, u Končaru je 27 doktora znanosti i 50 magistra znanosti, a trenutno je 53 zaposlenika na doktorskim i 45 radnika na poslijediplomskim studijima.

Transformatori za offshore vjetroelektranu u Velikoj Britaniji

Podijeli:

 

Vezane objave