Potpredsjednik Europske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip planira uspostaviti novi centar cybersecuritya za poboljšanje konkurentnosti europskih tehnoloških proizvoda na globalnoj razini te bi bio usmjeren na na promicanje tehnologije i tehničkih vještina u cybersecurityu.

Novi centar bi potvrdio razinu sigurnosti u cybersecurity tehnologijama, ojačati standarde i sposobnosti cyber sigurnosti zemalja članica EU, koji prema Ansipu još nisu spremni za borbu protiv velikih cyber napada. Uspostavljanje tog centra izvrsnosti cybersecuritya bi trebao prerasti u mrežu centara diljem Europske unije.

“Europski proizvodi i proizvodi za sigurnost na kibernetiku nisu u stanju, samo su neki sposobni da se natječu na svjetskom tržištu. Moramo mnogo više pažnje posvetiti tome”, usrvrdio je Ansip.

U rujnu će EU predstaviti ažuriranja o projektu zajedno s nizom mjera za certifikaciju kibernetičkog certifikata, zajedno s ažuriranom strategijom EU-a o sigurnosti računala i novom pravnom osnovom Europske agencije za mrežu i informacijsku sigurnost (ENISA).

Ansip nije odredio hoće li sustav biti dobrovoljno ili pravno obvezujući – poput obavezne metode označavanja EU koja ocjenjuje proizvode temeljene na tome koliko su oni energetski učinkoviti.

Novi kibernetički certifikati će proizići iz novih zakona koji će zaštitili strojeve od kršenja kibernetske sigurnosti te bi trebali ohrabriti izvršne vlasti da grade više uređaja koji su povezani s internetom.

Ansipova najava poboljšane zakonske regulative za cybersecurity interneta stvari uslijedila je nakon njegova posjeta NATO centar cybersecuritya sa sjedištem u Tallinnu.

Ansip je ustvrdio kako će se centar za informatičku sigurnost EU-a usredotočiti na proizvode, odvajajući svoj rad od fokusa ureda NATO-a za cybersecurity na obrambena i pravna pitanja.

Centar NATO-a organizira vještine cybersecurity i obrane kako bi provjerio sposobnost svojih članova da reagiraju na napade te vrši istraživanja o sigurnosnim kibernetičkim sustavima. Prošle je godine EU posredovala u sporazumu o jačanju suradnje između institucija Unije i NATO-a koji uključuje razmjenu informacija o napadima i prijetnjama u cybersecurityu.

Novi sustav cybersecuritya Europske unije, kako je najavio Ansip, uključuju i ažuriranu strategiju EU-a za sigurnost kibernetike i novu pravnu osnovu ENISA-ine agencije za zaštitu cybersecuritya u Ateni. Ravnatelji ENISA-e raspravljali su o povećanju proračuna kako bi mogli zaposliti više članova osoblja i bolje koordinirati kako nacionalne vlasti za informacijsko sigurnost mogu brže razmjenjivati informacije o cyber prijetnjama i napadima te da mogu biti aktivni 24 sata na dan.

Novi će sustav cybersecuritya EU objedinjavati aktivnosti u borbi protiv cyber napada u različitim djelatnostima po obrascu kakav je već primjenjen zajedničkim djelovanjem policijske agencije EU Europol i CERT-EU, mreža nacionalnih tijela za cyber sigurnosti, kada su koordinirali u uklanjanju šteta i opasnosti koje je izazvao WannaCry, rekao je Ansip dodavši kako većina članica EU nema dovoljno stručnjaka ili sredstva za zaustavljanje većih cyber napada. Naime, samo u pet država članica EU postoji 24/7/365 sposobnost djelovanja nacionalnog CERT-a.

Podijeli:

 

Vezane objave