Od 2020. godine prekogranična e-trgovina bilježi snažan pozitivan rast. Nakon blagog pada online prodaje s izbijanjem pandemije covida-19 tržišta diljem svijeta oporavila su se i čak premašila brojke prije pandemije. Prema eMarketeru globalno tržište e-trgovine iznosilo je 2022. godine 5,55 bilijuna američkih dolara, a očekuje se kako će se do 2025. godine gotovo udvostručiti rast, do 7,39 bilijuna dolara.

Samo 22 % poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) ima vlastiti web trgovinu za svoje proizvode i usluge

Ključni pokazatelji

Prema istraživanju Mediapost Hit Maila o međunarodnoj e-trgovini u kojemu je sudjelovalo skoro 850 tvrtki iz zemalja srednje i istočne Europe (Central and East Europe, CEE), polovica svih ispitanika u CEE još uvijek ne prodaje svoje proizvodi online. Njih 20% ne planira da to uopće počnu raditi, uglavnom zato što smatraju da njihovi proizvodi nisu prikladni za e-trgovinu. Skoro 10% tvrtki prodaju putem interneta samo na online trgovinama a nema vlastitu web stranicu za e-trgovinu. 13,6% ispitanika ima i e-trgovinu web stranice i prodaje svoje proizvode ili usluge preko online trgovine.

razlozi nepokretanja online prodaje poduzeća u CEE

58% ispitanika koji već prodaju online prisutni su na lokalnim ili međunarodnim tržištima ili razmišljaju o pokretanju prekogranične prodaje. 16% ispitanika već imaju prekograničnu online prodaju, a skoro dvostruko više (30%) ih planira uvesti prekograničnu prodaju. Kod prekogranične prodaje organiziranje dostave do krajnjih kupaca glavni je izazov za gotovo 30% ispitanika. Sveukupno upravljanje poslovanjem prekogranične prodaje problem je za 18% ispitanika.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

najveći broj poduzeća u CEE za online prodaju koriste namjenski prilagođene platforme

Zaključci istraživanja su kako potencijali e-trgovine u zemljama CEE nisu ni izbliza iskorišteni te da poduzeća u regiji propuštaju veliku priliku koje im online prodaja nudi. Niz je i prepreka online trgovine ne samo u zemljama CEE nego i cijele Europe, poput jezičnih barijera, različite valute, neusklađenog zakonodavstva, nepostojanje lanaca dostave… Europska unija ali i njene pridružene članice u Europskoj ekonomskoj zajednici su usporena u izgradnji proklamiranog jedinstvenog tržišta premda je njegov potencijal jedan od presudnih činilaca za globalnu konkurentnost. Nedavno uvođenje eura u Hrvatskoj trebalo bi pokazati prednosti i u postojećim uvjetima na tržištu online trgovine na kontinentu.

najpopularnije online trgovine u CEE

Neiskorištene mogućnosti

U CEE samo 35% poduzeća ima online prodaju svojih proizvoda i usluga, a njih 10% u potpunosti ili u najvećem dijelu se oslanjaju na prodaju na online tržištu. Sve to je poprilično manje u usporedbi s digitalno razvijenijim tržištima poput SAD, Kine, Južne Koreje… Samo 13% poduzeća u CEE smatra kako je dobro diverzificirano vlastitu web stranicu i online prodaju preko etabliranih web trgovaca u regiji (eMAG, Amazon, Skroutz, eBay itd.), a čak 21% poduzeća uopće ne planira prodavati online.

zemlje CEE u kojima je najviše prekogranične online prodaje

Etablirane online trgovine planirani su kanal online prodaje za skoro 60% poduzeća u CEE, ali ih sada samo 22% prodaje na taj način. Online trgovine nude neke prednosti za online prodaju (marketing, vidljivost, usporedba cijena…) no u poduzećima CEE smatraju kako im je, uz niz drugih složenosti takve prodaje, provizija za prodaju previsoka.

U 2022. godini samo je 32 % poduzeća u CEE imalo pozitivna očekivanja od online prodaje

Podijeli:

 

 

Vezane objave