Iako se izravni utjecaj pandemije covid-19 i dalje smanjuje, geopolitički i makroekonomski problemi, poput rata u Ukrajini i inflacije, ipak sprječavaju oporavak tržišta mobilnih telefona. Očekuje se da će se globalno tržište mobilnih telefona smanjiti za 8% u 2022. godini u odnosu na 2021. Od 2023. godine očekuje se blagi oporavak tržišta.

Globalna proizvodnja mobitela prošle 2021. godine, prema podacima Counterpoint Reasearch, bila je slična onoj prije godinu dana. Iako je došlo do kratkotrajnog porasta proizvodnje u nekim regijama zbog blagog rasta potražnje, negativan utjecaj pandemije covid-19 ostao je tijekom cijele godine i nije omogućio oporavak na razine prije pandemije.

udjeli proizvodnje u najveće tri zemlje po proizvodnji mobitela, izvor Counterpoint Reasearch

67 % proizvodnje u Kini

Kina je doprinijela 67% globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021. godini.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U 2020. godini Huawei je činio veliki dio ukupne kineske proizvodnje. Za razliku od Huaweia, koji svoje telefone uglavnom proizvodi u zemlji, drugi kineski proizvođači opreme nastoje diverzificirati svoju proizvodnju u izvan Kine kako bi zadovoljili potražnju kroz lokalnu proizvodnju. Apple, koji ima veliki udio proizvodnje u Kini, također želi diverzificirati svoja proizvodna mjesta.

Apple jako ovisi o Kini jer veliki dio njegove proizvodnje dolazi iz te zemlje. Međutim, Apple počinje testirati svoja proizvodna mjesta izvan Kine kako bi diverzificirao proizvodnju i smanjio svoju ovisnost o zemlji u kontekstu čestih domaćih poremećaja povezanih s pandemijom i rastućim američko-kineskim napetostima. Čini se da je proizvodnja iPhonea 14 u Indiji i iPada u Vijetnamu dio ovog pothvata. Međutim, trebat će dosta vremena da bilo koja druga zemlja zamijeni kineski proizvodni ekosustav.

Samsung se sada može smatrati velikim proizvođačem koji ima najviše diverzificiranu proizvodnju mobilnih telefona.

Veliki kineski proizvođači kao što su Xiaomi, OPPO i vivo uspjeli su povećati svoju proizvodnju u Kini 2021.  godine jer se Huawei suočavao s američkim sankcijama.

proizvodnja mobitela u Kini 2020. i 2021. godine po proizvođačima, izvor Counterpoint Reasearch

Preseljenje u Indiju i Vijetnam

Indija je u 2021. godini činila 16% globalne proizvodnje mobilnih telefona. Proizvodnja u Indiji, drugoj najvećoj geografskoj regiji u smislu obujma proizvodnje, porasla je više od 5% na godišnjoj razini zahvaljujući Appleu, Xiaomiju i OPPO-u. Uzimajući u obzir Appleov plan da proizvodi iPhone 14 u Indiji, doprinos te zemlje nastavit će rasti. Međutim, propisi indijske vlade o jeftinim telefonima kineskih proizvođača mogli bi usporiti ovaj trend.

Vijetnam je 2021. godine činio 10% ukupne globalne proizvodnje mobilnih telefona, slično kao i 2020. godine. Unatoč Samsungovoj povećanoj proizvodnji u Vijetnamu, povlačenje LG-evog poslovanja s pametnim telefonima iz zemlje imalo je negativan učinak na obujam proizvodnje, što je rezultiralo samo blagim povećanjem proizvodnje u usporedbi s prethodnom godinom. Budući da Apple seli dio svoje proizvodnje iPada u Vijetnam, tvrtka bi mogla prenijeti i dio svoje proizvodnje iPhonea, što će onda povećati ukupni obujam proizvodnje uređaja u zemlji.

Podijeli:

 

 

Vezane objave