Sve zemlje članice EU-a već duže vrijeme imaju komercijalnu 5G uslugu dostupnu barem u dijelu zemlje te je za oko 72% stanovništva dostupna makar jedna 5G mreža. Prema podacima tromjesečnog izvješća 5G Opservatory o implementaciji 5G tehnologije, u EU je ukupno je aktivno 256.074 5G baznih stanica. Očekivano, najčešći tip 5G bazne stanice koristi 4G pojaseve u konfiguraciji dinamičkog dijeljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing DSS), odnosno takozvani nesamostalni 5G NSA (5G non stand alone). Mobilni operateri i telekomunikacijske tvrtke aktivno isprobavaju 5G tehnologije sljedeće generacije kao što je mrežno rezanje (network slicing) i satelitski 5G.

U usporedbi s drugim tehnološkim razvijenim dijelovima svijeta Europa zaostaje u uvođenju nove telekomunikacijske tehnologije. Kina, na primjer, ima skoro 1,8 milijuna instaliranih 5G baznih stanica što je 7 puta više od EU-a i 18 puta više od SAD-a. Južna Koreja ima najviše 5G baznih stanica na milijun stanovnika što je skoro gotovo 7 puta više od EU i 13 puta više od SAD-a. Sjedinjene Američke Države dodijelile su najviše visokopojasnog spektra s ukupno 4.950 MHz dodijeljenih operaterima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Južna Koreja ima 162.099 5G baznih stanica tako da na svakih 319 stanovnika ima jednu 5G baznu stanicu. U Kini na jednu 5G baznu stanicu dođe 1.531 stanovnika. EU je prema tom kriteriju neznatno ispred SAD-a sa 147.308 baznih stanica, odnosno na jednu baznu stanicu dođe 3.039 stanovnika.

Srednji frekvencijski opseg od 3,6 GHz najčešće je u cijelom svijetu korišten za 5G. Frekvencijski opseg od 28 GHz također je šire korišten, dodijeljen je u Južnoj Koreji, Japanu i SAD-u. U EU sve članice koriste frekvencijski opseg od 3,6 GHz za implementaciju 5G, dok je samo 8 država članica EU-a dodijelilo frekvencijski opseg od 26 GHz za 5G.

Javne inicijative

Javno financiranje 5G i 6G projekata nastavlja se i na razini EU-a i na razini država članica. Konkretno, veliki razvoj događa se u Španjolskoj, gdje je vlada pokrenula drugu fazu svog fonda za istraživanje i razvoj 5G i 6G. Vlada također odobrava dodatnih 116 milijuna eura za nove projekte u 2022. i 2023. Financiranje je podijeljeno u dva programa; jedan za financiranje 6G istraživačkih infrastruktura i nabavu znanstveno-tehničke opreme te drugi za razvoj 5G+ R&D projekata.

Na razini EU-a, Europska komisija je 12. listopada 2022. objavila drugi poziv za financiranje u okviru Digitalnog programa Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility CEF). Ovaj specifični poziv ima za cilj financiranje projekata koji pružaju 5G povezivost duž prometnih putova, pametnim zajednicama kao i povezivost okosnice za cloud i digitalne globalne pristupnike. Poziv će biti otvoren do kraja veljače 2023. godine.

Komercijalni razvoj

Mobilni operateri u Europi nastavljaju poboljšavati pokrivenost uslugama i uvode nove 5G funkcionalnosti temeljene na samostalnom 5G, kao što je rezanje mreže (network slicing), kao i povećanjem RAN virtualizacije.

U međuvremenu, njemački mobilni operater Vodafone objavio je početkom rujna da isprobao je rezanje mreže izvan laboratorija. Tvrtka kaže da je tehnologija mrežnog rezanja korištena za pokrivanje moto utrke u Nürburgu koja se prenosila uživo putem njezine mreže. Međutim, Vodafone je pojasnio da je u ovom ispitivanju korišteno rezanje 4G mreže zbog nedostatka podrške uređaja za 5G samostalnu tehnologiju.

Pojavljuju se 5G privatne mreže. Krajem srpnja operater frankfurtske zračne luke Fraport objavio je da je potpisao ugovor s japanskom telekomunikacijskom tvrtkom NTT o izgradnji “najveće europske” privatne 5G mreže koja bi u konačnici pokrivala 20 km2. Mreža će se koristiti za govornu i podatkovnu komunikaciju, ali Fraport predlaže da bi se u budućnosti mogla koristiti za inovativne projekte poput autonomne vožnje na pisti zračne luke.

Također u Njemačkoj, mobilni operater Vodafone najavio je planove za pokretanje 5G privatne mreže unutar staklenika. Mreža će biti instalirana u istraživačkom stakleniku farmaceutske tvrtke Bayer. Vodafone kaže da njegova privatna mreža pokriva područje od 11.000 četvornih metara.

Pariška četvrt La Défense otvorila je ponude za projekt testiranja 5G koristeći pojas od 26 GHz. ‘Paris La Défense’ kaže da će otvoriti dvije serije ponuda. Prvi dio namijenjen je projektima koji testiraju izvedivost i održivost 5G mreže neovisne o nositelju, dok je drugi dio usmjeren na projekte koji istražuju nove inovativne slučajeve uporabe u pojasu od 26 GHz.

Podijeli:

 

 

Vezane objave