Krajem ožujka 2020. godine 5G komercijalne usluge bile su raspoređene u 10 zemalja (EU-27 plus Velika Britanija). 5G komercijalna pokretanja u Europi: Austrija (3 operatora s 5G komercijalnom uslugom), Finska (3), Njemačka (2), Mađarska (1), Irska (2), Italija (2), Latvija (1), Rumunjska (3) , Španjolska (1) i Velika Britanija (4).

Prema istraživanju konzultantske tvrtke sa sjedištem u Londonu Assembly Researcha o utjecaju uvođenja 5G mreže na gospodarstvo u Velikoj Britaniji nova komunikacijska tehnologija bi u sljedećih pet godina dala doprinos britanskom gospodarstvu od 58,9 milijardi eura, a do 2030. godini čak 78,7 milijardi eura, što čini preko 3 posto BDP-a zemlje. Istraživanje je predstavio Huawei.

S druge strane, značajnije kašnjenje s planu vlade u Londonu da Velika Britanija do 2025. godine postane gigabitno društvo značajno bi smanjilo britansku produktivnost. Kašnjenje od godinu dana moglo bi značiti izgubljeni potencijal u produktivnosti u iznosu od 11,1 milijardu eura, dok bi kašnjenje od dvije godine taj gubitak povećalo na 32,8 milijardi eura.

Prema sedmom tromjesečnom izvješću Opservatory 5G, odnosno izvješću za prvo tromjesečje 2020. godine kašnjenja u aukcijama spektra i uvođenju 5G mreža sve su veća u većini članica EU zbog izbijanja novog koronavirusa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kratkoročno do srednjoročno, određeni broj europskih operatora mobilne mreže mogao bi odgoditi ulaganja u 5G mreže. Početkom travnja ove godine u većini zemalja EU već su potvrđena kašnjenja zbog pandemije covid-19. Nadalje, zatvaranje općinskih ureda usporava odobravanje dozvola za izgradnju novih baznih 5G stanica.

Prema izvješću Opservatory 5G krajem ožujka 2020. godine, a na osnovu istraživanja koje je napravio Idate Digui World, europski telekom operateri imali su prijavljeno 191 testiranje 5G mreže (EU 27 i Velika Britanija) što je značajan rast u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine (Q4 2018.) kada je u EU i Velikoj Britaniji prijavljeno 138 testiranja. Krajem ožujka bila su 42 testiranja 5G mreže u Rusiji, Turskoj, San Marinu, Švicarskoj i Norveškoj.

Tijekom 2019. godine mnogi su europski mobilni operateri pripremali komercijalno uvođenje 5G mreže jer su prvi 5G pametni telefoni postali dostupni u drugom ili trećem tromjesečju- Sada su komercijalne 5G usluge već dostupne u mnogim gradovima u Europi. U tijeku je implementacija s nekoliko desetaka do stotina baznih stanica koje bi trebale biti uključene u europskim gradovima.

testiranje 5G tehnologije u europskim zemljama

Deset država članica EU (plus Velika Britanija) uvele su usluge 5G (Austrija, Finska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Rumunjska, Španjolska i Velika Britanija), a u nekim zemljama postoji više od jednog davatelja usluga 5G: tri operatora 5G usluge djeluju u Austriji (T-Mobile, A1 i Hutchison), u Finskoj (DNA, Elisa i Telia) i u Rumunjskoj (Digi, Vodafone i Orange).

Zemlje s dva 5G komercijalna operatera su Italija (TIM i Vodafone), Njemačka (T-Mobile i Vodafone) i Irska (Eir i Vodafone).

Sva četiri mobilna operatera u Velikoj Britaniji (EE, Vodafone, 02, Three: FWA) nude komercijalne 5G usluge.

Posljednja najavljena pokretanja komercijalnih usluga dogodila su se u siječnju ove godine u Austriji (A1 Telekom) i Latviji (Tele2) te u prosincu 2019. (Eir u Irskoj).

U SAD i tehnološki razvijenijim zemljama u svijetu, prije svega u istočnoj Aziji, komercijalne 5G mreže uvedene su ranije nego u Europi. U SAD je Verizon pokrenuo 5G komercijalnu mrežu još u listopadu 2018., a FWA u travnju 2019. za mobilne usluge, AT&T u prosinacu 2018. za fiksnu mrežu a u lipnju 2019. za mobilne usluge, Sprint u svibnju 2019., T-Mobile u srpnju 2019. godine.

5G komercijalne mreže u Južnoj Koreji uvedene su u prosincu 2018. za poslovne korisnike i u travnju 2019. godine za rezidencijalne korisnike. Komercijalne usluge 5G u Kini pokrenute su u studenom 2019. godine. U Japanu je komercijalna 5G mreža dostupna od travnja ove godine dok je testna faza bila od sredine prošle godine uvedena od NTT-a a od jeseni 2019. godine od  bila DoCoMoa.

planirani prometni koridori koji bi trebali imati pokrivenost 5G mrežom, u Hrvatskoj bi prema tom planu 5G signal bio dostupan skoro na cijelom teritoriju zemlje

Podijeli:

 

 

Vezane objave