Europski parlament odobrio je u četvrtak 18. svibnja nova pravila prema kojima pretplate na internetske programe, filmove i glazbu vrijede u svim zemljama članicama Europske unije.

Građani EU-a koji putuju u drugu državu članicu često nemaju pristup online uslugama, kao što su filmovi, TV serije, glazba, igre ili sportski događaji, za koje su platili pretplatu u svojoj zemlji.

Nova pravila, oko kojih su se EP i Vijeće već neslužbeno dogovorili u veljači 2017. uklonila bi ova ograničenja, tako da građani EU-a mogu gledati, slušati ili igrati igre dok su na praznicima, studiju ili poslovnom putu u drugoj zemlji članici.

Ta pravila odnosit će se samo na online sadržaje za koje se plaća naknada, kao što su Netflix HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer.

O obzirom na ranije dogovoreno i ukidanje roaminga unutar Europske unije te na odluku o prijenos pretplata za online multimedijalne sadržaje jasno je kako će te odluke umnogome utjecati na telekom operatore u turističkim zemljama poput Hrvatske.

Pružatelji usluga online sadržaja moraju poduzeti “učinkovite i razumne” mjere kako bi provjerili da se pretplatnik nije trajno preselio u drugu zemlju EU-a, jer se dozvole za autorska prava mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Popis dopuštenih metoda za provjeru uključuje: osobnu iskaznicu, podatke o plaćanju, javno dostupne porezne podatke, podatke o poštanskoj adresi ili provjera IP adrese. Pružatelji usluga moraju osigurati da je svaka obrada osobnih podataka razmjerna i moraju uvesti zaštitne mjere, posebno za provjeru IP adrese.

Nova pravila odnosit će se samo na online sadržaje za koje se plaća naknada, no i pružatelji besplatnih usluga imat će mogućnost prenošenja usluga internetskog sadržaja diljem EU, pod uvjetom da su u skladu sa zahtjevima koji se odnose na provjeru prebivališta.

“Čak 15% pritužbi koje zaprime Europski potrošački centri  dolazi od online trgovaca koji se žale kako ne mogu prodavati digitalna dobra na cijelom zajedničkom tržištu zbog prava na intelektualno vlasništvo koja se ograničavaju na granice pojedine države članice. S druge strane, potrošači koji kupe digitalna dobra poput e-knjiga, glazbe, televizijskih programa i slično, prelaskom granice države članice gdje je kupnja izvršena, gube pristup plaćenom sadržaju. Europska komisija procjenjuje da se u EU takvih dobara na godišnjoj razini proda u vrijednosti 64 milijarde eura. Ova Uredba donosi veliki pomak za veća prava korisnika i pridonosi boljem razvoju digitalnog tržišta,” istaknula je Biljana Borzan.

“Komisija treba utvrditi i urediti prenosivost kako bi se potrošačima s pretplatama na usluge internetskog sadržaja koje su zakonito kupili u svojoj državi uobičajenog boravišta omogućio pristup istima kada se privremeno nalaze u nekoj drugoj državi članici. Pristup potrošača prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja će svakako doprinijeti dobrom funkcioniranju unutarnjeg tržišta, koje se ponajprije temelji na slobodnom protoku usluga i dobara. Potrebno je utvrditi jasnu razliku između prenosivosti i prekograničnog pristupa kako se ne bi ugrozila održivost financiranja europskog audiovizualnog i filmskog sektora koji počiva na teritorijalnosti prava,” izjavio je Davor Škrlec. 

Nacrt zakona još mora službeno odobriti Vijeće ministara. Države članice imat će na raspolaganju devet mjeseci da započnu s primjenom novog zakona.

Prema podacima Komisije, u 2016. godini 64% Europljana koristilo je internet za igre ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe. Mnogi od njih rade to dok putuju u EU. Očekuje se da će njihov broj rasti, jer će europski građani manje plaćati za pristup internetu na svojim mobilnim uređajima u drugim zemljama članicama EU od 15. lipnja 2017, kada se ukidaju naknade za roaming u EU.

Podijeli:

Vezane objave