Sandra Molenaar, direktorica Consumentenbonda

Oko 30.000 ljudi pridružilo se masovnoj tužbi protiv Facebooka zbog navodnog kršenja nizozemskog zakona o privatnosti, objavio je Dutch news.

Organizacija za zaštitu potrošača Consumentenbond i udruga za zaštitu privatnosti podataka DPS kažu da gigant društvenih medija godinama prikuplja privatne podatke korisnika bez njihovog pristanka i stavlja ih na raspolaganje trećim stranama.

Iako Facebook tvrdi da je njegovo korištenje besplatno, on zapravo korisnicima naplaćuje korištenje društvene mreže njihovim podacima kao što su spol, starost i mjesto prebivališta, te informacijama koje dijele s prijateljima, navele su organizacije Consumentenbond i DPS. „Facebook je u velikom obimu prikupljao podatke o korisnicima. Korisnici nisu znali da su ove informacije, koje su smatrali privatnim, dostupne oglašivačima i proizvođačima aplikacija. Facebookova politika privatnosti u vezi s tim je nejasna, nedosljedna i nepotrebno komplicirana”, rekla je direktorica Consumentenbonda Sandra Molenaar.

Oko 30.000 podnositelja zahtjeva pridružilo se organizacijama do ponoći u utorak 7. srpnja nakon javnog poziva Consumentenbonda.

“Brzina i broj reakcija su bez presedana”, rekao je glasnogovornik Gerard Spierenburg za emiter NOS. U Nizozemskoj ima oko 10 milijuna korisnika Facebooka.

Facebook je rekao u izjavi za novinsku stranicu NU.nl da pitanja privatnosti shvaćaju „vrlo ozbiljno“ i „učinjeni su svi napori da se poštuju propisi o privatnosti, među kojima su pojašnjenje naše politike i laka dostupnost naših postavki privatnosti.“

Podijeli:

 

Vezane objave