Prema istraživanju Opensignala brzine koju doživljavaju korisnici 5G mreža zavise i od vrsta njihovih pametnih telefona. Očekivano. sve vrste pametnih telefona s podrškom za 5G ostvaruju znatno veće brzine u usporedbi s 4G modelima pametnih telefona iste marke.

Kod vodećih globalnih proizvođača pametnih telefona Samsunga i Applea različiti su rezultati ostvarenih brzina na promatranim 5G mrežama u Italiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Samsungovi 5G pametni telefoni zaostaju za ostvarenim brzinama telefona drugih proizvođača, no očekuje se u kolovozu nova generacija Samsungovih Galaxy uređaja (kao Galaxy Z Fold Galaxy Z Flip) koji će zasigurno ostvarivati bolje rezultate. Inače sadašnji Samsungovi 5G modeli ostvaruju veće brzine od 4G modela od 1,4 do 1,6 puta, zavisno od mreža u Italiji, Njemačkoj ili Velikoj Britaniji.

Napredak iPhonea

Povećanje brzine preuzimanja kod 5G modela pametnih telefona u odnosu na 4G modele najveće je za iPhone uređaje. To je značajno za Apple koji je prije iPhonea 12 bio imao reputaciju zaostajanja za flagship Android uređajima. Appleovi 5G uređaji imaju povećanje brzine u odnosu na 4G verzije u rasponu od 3,4 puta brže u Velikoj Britaniji do 1,9 puta brže u Italiji.

Appleov uspjeh nije jednoobrazan jer Samsung i druge marke Android uređaja imaju veće povećanje brzine modela 5G u odnosu na 4G modele u Njemačkoj, a Appleov 5G iPhone 12 ima u toj zemlji najmanje povećanje. Za razliku od Njemačke, u Velikoj Britaniji Apple ima najveće povećanje brzine prijenosa podataka svojih 5G modele, a Samsung najmanje. U Italiji su povećanja opet različita. Samsungovi 5G modeli imaju najmanje povećanje brzine, Apple je na sredini tablice, a OnePlus ima najveće povećanje brzina u odnosu na svoje 4G modele, isti je slučaj za OnePlus i u Njemačkoj.

Usporedba sa SAD

Iskustva korisnika 5G uređaja u Europi očito se razlikuje od iskustva u 5G mrežama u Sjedinjenim Državama, koji je Opensignal nedavno analizirao. Razlike proizlaze i iz činjenice da Samsung koristi svoj vlastiti Exynos čip u Europi dok u SAD-u za svoje 5G uređaje koristi Qualcomm čipove. Samsung u Europi koristi Qualcomm čipove samo u svojem sklopivom 5G pametnom telefonu S20 FE 5G i on ostvaruju bolja ubrzanja prometa podataka.

Razlika između američkih i europskih 5G mreža je i u korištenom frekvencijskom opsegu što također utječe na brzine prijenosa podataka. Naime, u SAD-u većina početnih frekvencijskih opsega koji se koriste za 5G prethodno je korišten za 4G. Suprotno tome, u Europi je većina mobilnih operatera ponudila 5G koristeći novi spektar od 3,5 GHz koji je ekskluzivno dostupan za 5G, on dodaje ogroman novi kapacitet i podržava mnogo brži 5G.

Samsungovi 4G čipovi imali su najbolje rezultate, no 5G čipovi Qualcomma i Applea pokazuju bolje rezultate u promatranim europskim zemljama

Podijeli:

 

 

Vezane objave