najveći utjecaj na stvarnje novih prihoda od edge computinga imati će telekomi

Globalni pružatelj kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja, zajedno s tehnološkom analitičkom tvrtkom Omdia, objavio je novo istraživanje o posljedicama prelaska na edge računarstvo za telekom operatere, te najbolje taktike i strategije za iskorištavanje rasta.

Istraživanje Telekom i računarstvo na edge-u: prilika, prijetnja ili odvlačenje pažnje? otkriva da bi rast edge računarstava mogao stvoriti nove mogućnosti prihoda za operatere. Tvrtka Omdia, otprije poznata pod imenom Ovum, ističe da telekomi mogu izgraditi platformu za razvoj edge usluga uz istovremenu uštedu na troškovima kombinirajući postojeće mobilne mreže s centralnim uredima i jedinicama prikupljanja, poput edge podatkovnih centara.

„Rast edgea otvara mogućnosti telekom operaterima za razvoj novih usluga povezanih s 5G, IoT i drugim inovativnim tehnologijama. Operateri će trebati partnere s međunarodnim dosegom, kao i s velikim portfeljem rješenja i usluga, kako bi im pomogli na njihovom edge putovanju.“, rekao je glavni direktor i razvojni direktor Vertiva Gary Niederpruem.

Montažni modularni podatkovni centri

Istraživanje također otkriva da bi rast edgea trebao otvoriti nova područja konkurentnosti, a 36% ispitanih vjeruje da će mrežni operateri biti najvažniji u stvaranju novih prihoda od usluga pruženih u edgeu. Programeri aplikacija (30%) i javni pružatelji clouda (25%) također se vide kao ključni igrači u edgeu.

„Pružatelji komunikacijskih usluga vide priliku na rastućem tržištu edge računarstva, ali i druge potencijalne igrače, uključujući javne pružatelje usluga na cloudu, kao i pružatelje OTT (Over the top)usluga, jednako privlači mogućnost pružanja usluge u edgeu. Količina udjela koju pružatelji usluga mogu očekivati da će zauzeti na tržištu edge računarstva ovisit će o nekoliko faktora, koji uključuju činjenicu koliko uspješno mogu razviti svoje mreže kako bi mogli podržati edge computing paradigme i tako izbjeći postati samo pružatelj povezivanja.”, rekao je autor istraživanja te stariji telekomunikacijski analitičar Omdia Julian Bright.

Omdia istraživanje bavi se i ulogom montažnih modularnih podatkovnih centara, koji će pomoći  telekom operaterima pri pružanju edge infrastrukture, a predviđa da će PFM tržište porasti s 1,2 milijarde dolara u 2018. na 4,3 milijarde dolara 2023. godine. Također, naglašava da je projekcija rasta vođena teleoperaterima i rastom edge computinga, kao i ukupnim rastom pružatelja usluga na cloudu.

Energetska zahtjevnost

Uz brzu implementaciju, energetska učinkovitost je ključna za mrežne operatere. U nedavno objavljenom Vertiv istraživanju iz 2019., 2020: Same Hopes, More Fears, tehnološka analitička tvrtka 451 Research utvrdila je da su troškovi energije povezani s edge i 5G povezivanjem i dalje vrlo ozbiljna briga za operatere.

„Potrošnja energije glavna je briga za vlasnike 5G mreža jer ona čini između 20-40% mrežnog OPEX-a. Analiza koju je proveo Vertiv procjenjuje da će 5G do 2026. godine povećati ukupnu energetsku potrošnju mreže za 150-170 %. Industrija očajnički treba energetski učinkovita rješenja za 5G, posebno za energetski gladnu tehnologiju kao što su MIMO antene i specifične mjere zaštite podatkovnih centra.”, rekao je potpredsjednik 451 Researcha Brian Partridge.

Za rješavanje tih rastućih potreba, Vertiv neprestano razvija novu infrastrukturu, softver i usluge za optimizaciju uporabe energije širom mreže, zajedno s telekomima i kupcima. Napori tvrtke u području GSMA prepoznati su kroz potvrđenu studiju rada Vertiva s Telefónicom, omogućujući objema tvrtkama da uđu u uži izbor za najbolju mobilnu inovaciju za klimatski rad na GSMA Global Mobile Awards (GLOMO).

očekivani rast tržišta modularnih podatkovnih cenntara

Podijeli:

 

Vezane objave