Iako se Europa može pohvaliti trećim najvećim gospodarstvom na svijetu, iza SAD i Kine, tehnološki sektor kontinenta ne prati takav ekonomski značaj, Prema ocjeni McKinseyja najvažniji razlog je što europsko ulaganje u istraživanje i razvoj u sektoru nije dovoljno, čak i dalje nastavlja padati. Za razdoblje od 2014. do 2019. godine tehnološki je sektor u Europi u odnosu na konkurente bio 20% manje profitabilan, s prihodima koji su rasli 40% sporije kada se mjeri s povratom na uloženi kapital. Osim nedostatka ulaganja u istraživanje i razvoj, postoje i neki drugi razlozi koji su pridonijeli usporavanju tehnološkog sektora u Europi. Prije svega razlog je u neizgrađenom jedinstvenom europskom tržištu zbog jezičnih prepreka i različitih načina plaćanja.

dizajn čipova je ključna tehnologija u složenom ekosustavu njihove proizvodnje, SAD ima kontrolu njihovog dizajna izuzev u memorijskim čipovima gdje je Južna Koreja, odnosno Samsung lider, izvor: Boston Consulting Group

Inovacija ne nedostaje

Usprkos takvom nekonkurentnom okruženju Europa je pogodno tlo za jednoroge. U Europi je u prosjeku 323 startupa na milijun stanovnika. Nedavni podaci iz Dealrooma sugeriraju da je 2021. godine Europa proizvela 72 jednoroga, što je tri puta više u usporedbi s Kinom, a većina tih jednoroga pripada tehnološkom sektoru. U 2021. Europa je svjedočila rekordnom kapitalnom ulaganju od 100 milijardi američkih dolara i više od 70 novih jednoroga. Unatoč tome što je koronavirus uzrokovao probleme u poduzećima diljem svijeta, neke su tvrtke uspjele iskoristiti izazove koje je stvorila pandemija. Digitalna zdravstvena tvrtka iz Litve pod nazivom KiloHealth, tvrtka za razvoj lanaca opskrbe OCI Group iz Velike Britanije, i finska tvrtka za održivost pod nazivom Swappie zauzele su vrhove ljestvica najbrže rastućih europskih tvrtki 2022. godine. Usto, London se u svijetu smatra drugim najbolje tehnološko startup središte nakon neprikosnovene Silicijske doline, budući da je sjedište čak 76.660 tehnoloških tvrtki.

Najsloženiji globalni lanac

Kontrola proizvodnje čipova ključna je u digitalnoj tehnologiji. Cijeli globalni  lanac opskrbe, proizvodnje i distribucije čipova ključnih za ukupno gospodarstvo presudno kontroliraju SAD. Najsuvremenije tvornice čipova nalaze se na Tajvanu. Globalni lider u proizvodnji čipova TSMC zahvaljujući američkoj tehnologiji sada počinje proizvodnju 3nm čipova, dok, na primjer, Kina nastoji dostići tehnologije proizvodnje 12 nm čipova. Zbog kineskih prijetnji toj otočnoj državi, odnosno namjerama Pekinga da taj teritorij vrate pod svoju suverenost  u Washingtonu su svjesni posljedica koje bi to imalo za globalnu ekonomiju. U posljednje je vrijeme strateško opredjeljenje preseljenja većeg dijela proizvodnje čipova izvan mogućeg dosega kineskog utjecaja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

ključne tvrtke za dizajn čipova u zadnjih 30 godina, izvor: Boston Consulting Group

Subvencije bez presedana

Zbog toga je američka administracija kroz različite mjere osigurala državne poticaje od čak 370 milijardi dolara za izgradnju proizvodnih pogona čipova na svom teritoriju te za istu svrhu dodatno još 280 milijardi dolara direktno kroz namjenski Zakon o čipovima. Taj silni novac nije samo za proizvodne pogone nego i za istraživanje i razvoj tehnologije poluvodiča. Uz domaće investicije SAD su pridobile i tajvanski TSCM te južnokorejski Samsung za gradnju tvornica čipova vrijednih milijarde dolara na svom teritoriju.

Europska unija kao saveznik SAD pri tome može računati na dio nove proizvodnje na svojem području. Naime, u Njemačkoj Infineon želi graditi u Dresdenu, a američki proizvođač čipova Intel u Magdeburgu. Izgradnja bi trebala početi ove godine a sama proizvodnja čipova planirana je za 2027. godinu. A i TSMC iz Tajvana navodno također razmišlja o izgradnji tvornice u Njemačkoj. Institucije EU usvojile su EU Chips Act, koji bi s oko 43 milijarde eura trebao poticati proizvodnju čipova u Europi. Usto, EU ima i European Recovery Fund čiji je planirani financijski potencijal oko 1,9 bilijuna eura do 2030. godine. Namjera je EU vratiti nekadašnjih 20 posto udjela globalne proizvodnje čipova do 2030. godine.

Prema podacima iz SEMI World Fab Forecast, u prošloj i ovoj godini planirana je gradnja čak 61 nove tvornice za proizvodnju poluvodiča, prošle je godine započela izgradnja rekordnih 33 nova pogona a ove se godine očekuje početak izgradnje još 28. Takav nezabilježen rast posljedica je ogromnih državnih subvencija. U SAD je Zakon o čipovima i znanosti doveo zemlju u vodeću globalnu poziciju u investiranju u čipove i prateće ekosustave dobavljača. U SAD je planirana izgradnja 18 novih tvornica. Kineski je plan 20 tvornica, a Europski zakon o čipovima planira 17 tvornica čipova. Tajvan planira izgradnju 14 novih tvornica, u Japanu i jugoistočnoj Aziji plan je izgraditi 6 novih tvornica, Južna Koreja planira 3 tvornice čipova

sjedišta proizvođača čipova uglavnom su u SAD ali je primjetan rast tvrtki iz Kine, izvor: Boston Consulting Group

Je li baš „u šoldima sve“?

No, prema mišljenju stručnjaka za industriju konzultantske tvrtke PwC Marcusa Glogera investicije su samo dio buduće globalne pozicije na tržištu čipova. On smatra kako uz sadašnjih samo 10 posto europskog udjela u globalnoj proizvodnji čipova kontinent ima neke druge ključne prednosti. Naime, Europa ima stručnost i kvalificiranu radnu snagu što će također biti presudno u pozicioniranju na tržištu. Naime, jedno od ključnih mjesta tehnološkog znanja za proizvodnju čipova je Međusveučilišni centar za mikroelektroniku u Leuvenu u Belgiji, gdje čak i natjecatelji najvećih tehnoloških tvrtki zajedno provode istraživanja. Snažni europski tehnološki klasteri poluvodiča su u okolici Münchena, klaster mikročipova kod Dresdena, (tzv. Silicijska Saska), gdje oko 200 tvrtki rade u poslovanju s poluvodičima te mogu proizvođačima osigurati podršku za nekoliko minuta umjesto za nekoliko dana što je onda gubitak od nekoliko desetke milijuna eura, te kod francuskog sveučilišnog grada Grenoblea.

Uz znanje i stručnjake, vrhunska istraživanja i vodeće međunarodne klastere u industriji poluvodiča Europa ima i jedinstvene dobavljače poput ASML-a u Nizozemskoj, grupe za industrijsku optiku Zeiss ili stručnjaka za industrijske lasere Trumpf, kao i proizvođače industrijskih plinova i tehnologije čistih soba.

Uz samu izgradnju pogona za proizvodnju čipova nužno je osigurati i cijeli opskrbni sustav nabavke potrebnih materijala, kojih nije malo a većina su takozvani rijetki materijali koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta, tako je je potrebno uvezati mrežu tvrtki. Usto, proizvodnja poluvodiča zahtjeva stalni tehnološki razvoj, investiranje u istraživanja u kojima Europa ne zaostaje za SAD. Ključna mjesta znanstvene izvrsnosti u tehnologiji su njemački instituti Fraunhofer i Max Plank te institut u Leibnizu i Ferdinand Braun u Berlinu.

Specijalizirani proizvođači

U proizvodnji čipova potrebne su i specijalizirane tehnologije, jedna od ključnih je nizozemski ASML Holding NV koji je i najveća tehnološka tvrtka u Europi s . tržišnom kapitalizacijom od 246 milijardi američkih dolara. ASML Holding NV vodeći je globalni dizajner i proizvođač strojeva za litografiju koji su ključne komponente u proizvodnji poluvodiča. ASML Holding NV specijaliziran je za opremu za fotolitografiju, gdje se izvori svjetlosti koriste za foto-reaktivno stvaranje uzoraka na pločicama koje postaju tiskani krugovi. ASML je dominantni lider u svim vrstama litografije, ali, što je najvažnije, jedina je tvrtka koja prodaje opremu za ekstremno ultraljubičastu (EUV) litografiju, tehnologiju najnovije generacije. Napredna litografija većih silicijskih čipova s ​​više uzoraka bila je kritična za vrhunsku proizvodnju čipova i kontinuirano poboljšanje performansi poluvodičkih čipova tijekom vremena. Tvrtka je u dobroj poziciji da nastavi rasti iznad stope industrije jer brzo dodaje kapacitete u cijelom svom poslovanju kako bi zadovoljila rastuću potražnju industrije. Uvođenje high-NA EUV tehnologije sredinom desetljeća dodatni je tehnološki iskorak tvrtke koji nitko ne može slijediti. (foto Bosch)

Podijeli:

 

 

Vezane objave