U okviru provedbe projekta HR-ZOO računalni klaster Isabella iz Srca se seli u novo sjedište HR-ZOO ZG2 na Borongaju. Radovi će započeti 11. listopada 2021. u 12 sati, predviđeno trajanje selidbe je do 15. listopada.

Tijekom selidbe klaster Isabella (uključujući i pristupni čvor teran.srce.hr) neće biti dostupan te će svi aktivni poslovi biti zaustavljeni. Selidba neće utjecati na korisničke podatke u direktoriju /home niti će doći do promjena u načinu korištenja klastera. Objavili su iz Srca.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Projekt HR-ZOO ima za cilj izgradnju računalnog i podatkovnog oblaka koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture s namjerom da se znanstvenoj i akademskoj zajednici dugoročno osiguraju napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Računalni klaster Isabella je nastao 2002. godine s ciljem da omogući svim zainteresiranim hrvatskim znanstvenicima pristup računalnom klasteru i rad na europskom projektu DataGrid kojeg vodi CERN.

Isabella se sastoji od 135 računalnih čvorova koji ukupno sadržavaju 3.100 procesorskih jezgri i 12 grafičkih procesora i kao zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj omogućava korištenje značajnih računalnih resursa pri zahtjevnim obradama podataka u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata.

Dio čvorova povezan je u jedinstveni virtualni računalni sustav (Single System Image, SSI) pomoću sustava ScaleMP – ukupno 160 procesorskih jezgri i 2 TB radne memorije.

Svim suradnicima projekata prijavljenih pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa omogućena je uporaba klastera.

Podijeli:

 

 

Vezane objave