Kina je, kako tvrdi AnalyticsSindiamag, demonstrirala stabilnu komunikacijsku mrežu zasnovanu na distribuciji kvantnih ključeva (QKD) koja se prostire na preko 4.600 km – najveću i najnapredniju QKD mrežu ostvarenu na svijetu.

Mreža QKD povezuje četiri područja Peking, Jinan, Hefei i Šangaj, nazivaju se Quantum Metropolitan Area Networks. Sustav ima 2.000 km optičke veze između četiri grada i satelitsku vezu u dužini od 2.600 km između dviju zvjezdarnica – jedne na istoku Pekinga, a druge na kineskoj granici s Kazahstanom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Integrirana kvantna mreža uključuje 700 optičkih vlakana i dvije zemaljske-satelitske veze s više od 150 korisnika.

Mreža prisluškuje Miciusov kvantni komunikacijski satelit. Kina je 2016. pokrenula Micius, koji je korišten za uspostavljanje QKD veze na 7.400 km udaljenosti između Pekinga i Beča.

Vlaknaste veze koriste 32 relejna čvora za prosljeđivanje kvantnih informacija. Svaki od četiri QMAN-a ima nekoliko relejnih čvorova zajedno s korisničkim čvorovima i optičkim prekidačima. Jinan QMAN, koji podržava 95 korisničkih čvorova, najveći je od četiri QMAN-a.

„Naša demonstracija pokazuje da je kvantna komunikacijska tehnologija dovoljno zrela za velike praktične primjene. Globalna kvantna komunikacijska mreža može se uspostaviti ako se kombiniraju nacionalne kvantne mreže iz različitih zemalja i ako se sveučilišta, institucije i tvrtke okupe kako bi standardizirale povezane protokole, hardver itd.“, tvrdi voditelj QKD projekta Jian-wei Pan. On je sudjelovao i u razvoju kineskog satelita za kvantnu komunikaciju Micius.

Podijeli:

 

 

Vezane objave