U 2021. godini, nešto manje od tri četvrtine (73%) građana EU -a koji su koristili internet u privatne svrhe u posljednja 3 mjeseca prije istraživanja upravljalo je pristupom svojim osobnim podacima na internetu, navodi Eurostat.

Više od polovice (53%) ovih korisnika interneta odbilo je dopustiti korištenje osobnih podataka za oglašavanje, a nešto manje od polovice (48%) ograničilo je ili odbilo pristup njihovoj geografskoj lokaciji. Osim toga, 40% je ograničilo pristup svom profilu ili sadržaju na društvenim mrežama ili dijeljenoj pohrani na mreži, dok je 39% pročitalo izjave o politici privatnosti prije davanja osobnih podataka. Samo 36% provjerilo je je li web stranica na kojoj su dali svoje osobne podatke sigurna.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Udio ljudi koji su upravljali pristupom bilo kojim osobnim podacima putem interneta 2021. godine varirao je u zemljama članicama EU-a. Najveći udjeli zabilježeni su u Nizozemskoj i Finskoj (obje 91%), a zatim u Portugalu (89%). Nasuprot tome, najniži udjeli zabilježeni su u Rumunjskoj (56%), Poljskoj (59%) i Sloveniji (61%).

Podijeli:

 

 

Vezane objave