Razvoj i inovativnost u današnjem vremenu zahtijevaju učinkovitiju i optimalnu vremensku prilagodbu proizvoda u industriji.

Neprestano se pronalaze nova konceptualna rješenja proizvoda i konstrukcija koji imaju višenamjensku primjenu u životnom vijeku jednog proizvoda, a zahtjevnost primjene obuhvaća više kategorija koje proizvod mora zadovoljiti u svom vremenu eksploatacije (tribološka, kemijska, mehanička, električna svojstva).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prilikom dizajniranja, modeliranja te proizvodnje elektroničkih uređaja, najveći izazov je brza reakcija na promjenjive zahtjeve tržišta i (najčešće) kratke rokove isporuke.

Just – in – time“ proizvodnja robe i dobara, upravo u trenutku kad vam je potrebna, velika je prednost modernih industrija kako bi adekvatno odgovorile na zahtjeve tržišta uz minimalne troškove i gubitke resursa te bez stvaranja skoro nikakvog otpada („zero waste“).

U ovom kontekstu je neizostavna tehnologija 3D skeniranja koja je manje prepoznata u industriji s CAD/CAM rješenjima, 3D printerima i CNC strojevima. 3D rješenja za skeniranje proizvoda uvelike doprinose skraćivanju vremena razvoja i ubrzavaju postupak iznalaženja najboljeg rješenja u redizajniranju proizvoda. Pomoću računalnih programa i 3D skenerske opreme visoke preciznosti, možemo snimiti prirodu koja nas okružuje (ili neki konkretni proizvod).

Nakon skeniranja proizvoda uz pomoć CNC strojeva ili 3D printera vrši se brza izrada novog proizvoda. Kupac često očekuje što stvarniji dojam o proizvodu koji naručuje, prije prihvaćanja konkretne ponude za taj određeni proizvod. Ponekad upravo vizualizacija ili animacija upotrebe novog proizvoda igra ključnu ulogu u sklapanju samog posla.

Za potrebe svog razvojnog procesa proizvodnje i inovativnog odgovora na zahtjeve tržišta, tvrtka Duplico d.o.o. koristi se 3D skenerima.

Prednosti 3D skeniranja/snimanja za inženjere i dizajnere su brojne, pa evo nekih u nastavku teksta.

Prilagodljivost – Današnja rješenja 3D skenera su prenosiva i teže manje od 1kg. Prikladna su za ručno korištenje s ciljem da se korisnik slobodnije kreće kroz prostor ili sami proizvod (vozila, plovila, stambenih prostora, …), kako bi se snimila površina i značajke proizvoda koji se obrađuje. To omogućuje instalaciju opreme bilo gdje kao i prilagodbu samog načina snimanja.

Inovativnost – Inovacija 3D skenerske opreme, popraćena je snažnim razvojem u dva pravca: matematički modeli obrade podataka programskih rješenja i visoka preciznost izrade elemenata 3D skenera kao i visoke osjetljivosti instrumentalne opreme koja reproducira laserske zrake na predmet te upijanja reflektirajuće zrake koja se prenosi u virtualno okruženje na računalu, oblak točaka predmeta koji je skeniran.

Programska rješenja donose sa sobom jako puno alata koji čine obradu podataka jednostavnom i zabavnom. Program za obradu skeniranih podataka je moguće povezati s nekim od CAD paketa koji će povući značajke koje smo odabrali i na temelju kojega možemo izraditi prototipni model.

Ubrzanje procesa proizvodnje – Tehnologija 3D skeniranja doprinosi skraćivanju vremena traženja originalne dokumentacije ili potencijalnog pokušaja da se napravi dokumentacija klasičnim putem. Zamjenjuje klasična mjerna ručna pomagala (metar, pomično mjerilo, kutomjer, …) ili digitalnu i strojnu opremu (digitalni mikrometri/pomična mjerila, višeosni strojevi s mjernim ticalima, robotska ruka s mjernim ticalom, …) za uzimanje mjera predmeta koji se obrađuje.

Visoka je i preciznost dimenzijskog mjerenja i to od 0,100 mm do 0,025 mm. Nakon skeniranja slijedi računalna obrada podataka kao i razmjena podataka između različitih programskih paketa za daljnju obradu i puštanje u proizvodnju.

Primjena 3D skenera u praksi

Duplico d.o.o. se u jednom od svojih procesa koristi 3D skenerom za određivanje potrebnih reznih lista u izradi sabirničkog bakrenog sustava u elektroormarima po sljedećem redoslijedu:

  1. Markerima označavamo zone i značajke zanimljive za skeniranje
  2. Skeniramo proizvod ili značajku
  3. Obrađujemo skenirane podatke u za to predviđenom programskom rješenju – određuju se značajke koje su potrebne za rekonstrukciju ili kreiranje oblika sabirnice vodeći računa o ograničenjima i načinu te redoslijedu ugradnje sabirnica u elektroormar
  4. Pomoću CAD programa vršimo modeliranje i konstruiranje svakog dijela sabirničkog sustava
  5. Obrađujemo rezne liste na strojevima za rezanje i savijanje bakra
  6. Ugrađujemo sabirnice u elektroormar

Primjena 3D skenera popraćenog novim tehnologijama, samo na ovom konkretnom primjeru, skratila je vrijeme potrebno za puni proces proizvodnje elektroormara s inicijalnih 8h na samo 45 minuta.

Moderna tehnološka rješenja koja se primjenjuju u proizvodnji elektroormara, popraćena pripadajućom strojnom mehanizacijom, u ovom trenutku pozicioniraju Duplico kao jedinu tvrtku ovog dijela Europe koja se koristi ovim tipom naprednih proizvodnih metoda.

Podijeli:

 

 

Vezane objave