maksimalne brzine preuzimanja u 5G mrežu postupno idu prema 1 Gb/s, zaostatak uploada je i dalje veliki

Južna Koreja ponovno je na vrhu po prosječnoj brzini preuzimanja u 5G mrežama s rezultatom od 423,8 Mb/s, Norveška je sada druga (355,3 Mb/s), a Tajvan (320 Mb/s) je pao na treće mjesto, navodi se  posljednjoj globalnoj usporedbi 5G Opensignala koja se odnosi na podatke iz studenoga. Globalni lider u više kategorija 5G-a Južna Koreja tek je po brzini učitavanja podataka tek deveta u svijetu.

Napredak Europe

Ukupno, 12 europskih zemalja nalazi se u prvih 15 za prosječnu brzinu prijenosa podataka u 5G mrežama, među njima su i zemlje u ranoj fazi implementacija 5G infrastrukture kao što su Švicarska (na 4. mjestu) i Njemačka (na 14. mjestu).

Na nordijskom tržištu, koje tradicionalno u Europi prednjači u primjeni telekomunikacijskih tehnologija, Norveška s prosječnim brzinama 5G-a od 355,3 Mb/s je znatno ispred Švedske (291,3 Mb/s) i Finske (208,6 Mb/s).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Južna Koreja prednjači u svijetu prema više mjerila kvalitete 5G mreže. Lider je u iskustvu računalnih igara kao i u kvaliteti glasovne komunikacije, Južna Koreja ima najvišu ocjenu za 5G Games Experience od 91,2 na ljestvici od ukupnih 100 bodova. To je važno za južnokorejske telekome jer su računalne igre izrazito popularne kod korisnika. Također ima najvišu ocjenu za 5G Voice App Experience (84,6).

posljednji podaci Opensignala ukazuju na unaprjeđenje 5G iskustva u Europi, osim tradicionalno naprednih nskandinavskih zemalja zavidan napredak imaju, na primjer, Bugarska, Slovenija, Mađarska

Streaming najbolji u Europi

U video iskustvu, odnosno u prijenosu video sadržaja Europa je najbolja od regija u svijetu. Švedska je na vrhu globalne ljestvice s ocjenom 83. U toj kategoriji Južna Koreja nije ni među 15 najboljih na svijetu. Samo dva tržišta izvan Europe nalaze se u prvih 15: Singapur (80,8) i Hong Kong Kina (80,3). Od pet najvećih europskih tržišta (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija) samo je Njemačka u prvih 15 mjesta u bilo kojoj od kategorija. Naime, Njemačka zauzima 9. mjesto za 5G Games Experience i 13. u 5G Voice App Experience i 5G Video Experience.

Singapur, unatoč tome što ima ograničenu dostupnost frekvencijskog opsega za 5G, je prvi vrhu globalne ljestvice u sve tri kategorije. Na trećem je mjestu u 5G Games Experience, 12. mjestu u 5G Voice App Experience i 14. mjestu u 5G Video Experience.

Južna Koreja iako ima najrazvijenije 5G mreže nema najbolja korisnička iskustva u pojedinačnim kategorijama osim u iskustvu računalnih igara

Prednosti 5G-a

U usporedbama 4G i 5G mreža Filipini imaju najveću razliku, naravno u korist 5G-a, u brzinama preuzimanja, prosječna brzina preuzimanja 5G 9,8 puta je veća od prosječne brzine preuzimanja 4G-a. Filiupini su na vrhu globalne ljestvice i prema kvaliteti video streminga u 5G mreži u odnosu na 4G mrežu, naime video streming u 5G mreži je 34% kvalitetniji nego u 4G mreži. Slična situacija je i u Izraelu gdje je Video Experience u 5G-u 26% bolji nego u 4G mreži. Tajland je na četvrtom mjestu po povećanju brzine preuzimanja (7,5 puta brže u 5G) i trećem po streamingu videa (25% bolje u 5G nego u 4G mreži).

U Južnoj Koreji korisnici imaju 6,3 puta veće brzine preuzimanja u 5G mreži u odnosu na 4G mrežu, na Tajvanu 8,9 puta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 7,4 puta, a u Švedskoj 7,1 puta.

Opensignal je uočio da je 5G signal sve dostupniji i u teritorijalno najvećim zemljama svijeta poput Kanade, Australije…

5G doseg

Korisnici s 5G pametnim telefonom i pretplatom za 5G provode više od jedne petine vremena s aktivnom 5G vezom (5G dostupnošću) na sedam tržišta: Južnoj Koreji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Hong Kongu, Kataru, SAD-u i na Tajvanu. Na 5G Reachu, na svih petnaest najvećih svjetskih tržišta korisnici su imali 5G signal na više od trećine svojih lokacija. Prema podacima korisnika, koje prikuplja Opensignal, 5G signal sve je dostupniji.

SAD zauzima 6. mjesto po pokrivenosti 5G signala i 4. po vremenu koje korisnici provide u 5G mreži. Kanada, druga najveća zemlja na svijetu po površini, zauzima 13. mjesto u 5G pokrivenosti. Slično tome, jedno od zemljopisno najvećih tržišta na Bliskom istoku, Saudijska Arabija, zauzima visoko mjesto i po 5G pokrivenosti (3.) i po vremenu koje korisnici provide u 5G mreži (8.), dok je velika Australija na 14. mjestu na globalnoj razini po vremenu koje korisnici provide u 5G mreži.

Podijeli:

 

 

Vezane objave