Deutsche Telekom Stiftung i Institut za razvoj i inovativnost mladih pokreću projekt Junior Engineer Academy Network Croatia u 15 hrvatskih srednjih strukovnih škola. Ključno obilježje projekta je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Za početak projekta, IRIM je osnovao mrežu od 15 Junior Engineer Academy srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj, čime je stvorio prvu JEA mrežu izvan Njemačke.

Projekt je započeo 25. ožujka 2019. podjelom opreme (3D printera i naprednih setova elektronike) i novčanih donacija školama te dvodnevnom edukacijom mentora za korištenje tehnologija koje će im pomoći pri mentoriranju učenika u razvoju individualnih projektnih ideja. Deutsche Telekom Stiftung osigurao je sredstva za kupnju opreme i novčane donacije školama u ukupnoj vrijednosti od 50.000 eura.

U drugoj fazi provedbe projekta, škole će se povezati s tvrtkama i edukacijskim ustanovama radi osiguranja mentorske podrške pri izradi rješenja natječaja te radi poticanja trajne suradnje između obrazovnog i poslovnog sektora. IRIM će kontinuirano pružati mentorstvo, pomoć i smjernice timovima i mentorima te pratiti aktivnosti provedbe projekta.

Na edukaciji koja je održana u Zagrebačkom inovacijskom centru (Zicer) sudjelovalo je 30-ak mentora iz 15 srednjih strukovnih škola čije su projektne ideje odabrane za realizaciju korištenjem opreme koja je osigurana projektom Junior Engineer Academy.

Hrvatski Telekom koji ima dugogodišnju suradnju s IRIM-om u području informatičkog obrazovanja u školama, također je podržao projekt, kao i International Giving Foundation sa sjedištem u Münchenu.

U početnoj fazi projekt će trajati do srpnja 2020. godine. Stečena će znanja obje organizacije koristiti za daljnji razvoj projektnih aktivnosti.

Deutsche Telekom Stiftung provodi program Junior Engineer Academy (JEA) od 2005. godine, a sada se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke, kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i 9. godine školovanja. Cilj Akademije je potaknuti zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja, olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta ili programe strukovne izobrazbe te pravovremeno i fokusirano poticati njihove individualne vještine.

Podijeli:

Vezane objave