15. izdanje Advanced Technology Daysa powered by Microsoft, u organizaciji hrvatske IT zajednice, u Plaza Event Centru okupilo je više od 600 IT stručnjaka. Sudionici konferencije saznali su novosti o razvoju mobilnih (Android/iOS native, Xamarin, Progressive apps…) i web rješenja (ASP.NET/.NET Core, Django, Express, Spring, Rails…), kontejnera, DevOpsa (Docker, Kubernetes, Helm, Azure DevOps, Jenkins, mikroservisna arhitektura…), modernih podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije (napredni ML, Deep Learning, Tensor…), hibridnog clouda (Linux/Windows Server, Hyper-V, System Center…), Serverlessa (Azure Functions, Logic Apps, AWS Lambda…), te poslovnih IT rješenja (poslovna produktivnost, Office 365, Dynamics, PowerApps, Flow…).

Programski odbor 15. izdanja konferencije činili su Marin Franković, Filip Glavota, Ivan Marković, Domagoj Pavlešić, Ivan Pranjić, Ilija Ranogajec, Tomislav Tipurić i Vedran Vučetić.

Konferenciju su, u ime organizatora, predstavnika hrvatske IT zajednice, otvorili Domagoj Pavlešić (Dizzy.hr) i Tomislav Tipurić (Nephos). Kratko su predstavili razvoj ATD-a od malog jednodnevnog okupljanja za 70-ak sudionika u organizaciji Microsofta do dvodnevne konferencije za više od 600 IT stručnjaka.

Tijekom otvaranja predstavljene su i tri ključne teme konferencije: Tomislav Tipurić napravio je uvod na temu mikroservisa o kojima je kasnije govorio na svom predavanju, Damir Dobrić (daenet) pokazao je demo o tome kako njegova tvrtka koristi strojno učenje (machine learning) za klasifikaciju objekata, a Marin Franković (Span) predstavio je Azure Blueprints, uslugu koja omogućuje bolje upravljanje i kontrolu nad resursima koje se koriste u Azureu primjenom unaprijed propisanih pravila na Azure pretplatama ili grupama pretplata. Na kraju otvaranja organizatori su otkrili i termin i lokaciju jedne od najvećih regionalnih tehnološko – poslovnih konferencija – WinDaysi će svoj 20. rođendan proslaviti u Rovinju od 21. do 24. travnja 2020.

Nakon otvaranja sudionici su mogli odabrati između predavanja koja su se paralelno održavala u 5 dvorana Plaza centra.

Prvoga dana konferencije 34 predavača održalo je 36 predavanja. Marco Hochstrasser (nexoya), koji je prvi puta gostovato na ATD-u, u predavanju 5 reasons why GraphQL will replace REST very soon objasnio je zašto misli da će GraphQL zbog učinkovitosti, organizacije i autentikacije vrlo brzo zamijeniti REST. U poslijepodnevnom dijelu konferencije održao predavanje – Anomaly detection for time-series data, a machine-learning usecase – na kojem se bavio primjenom machine learning algoritama za detekciju anomalija te kroz demo pokazao kako koristiti postojeće open source frameworke s dostupnim marketinškim podacima te što se iz njih može dobiti.

Luka Manojlovič (MA-NO), Microsoft MVP za područja Consumer Security, Management Infrastructure i Small business server, predstavio je novosti koje donosi Windows server 2019 te pokazao nekoliko scenarija i iskustava postojećih implementacija rješenja baziranih na Storage spaces direct tehnologiji.

Ivica Ivančić (Microsoft) na svom predavanju je govorio o Microsoft Power Platformi i o tome kako ta low-code platforma omogućuje brzi razvoj aplikacija i automatizaciju procesa. Vedran Vučetić (Constructor.io) u prvom je predavanju na praktičnom primjeru predstavio znanja i iskustva stečena na projektu postavljanja automatskog skaliranja SaaS proizvoda u više regija s naglaskom na odabir ispravnih mjernih podataka za skaliranje. U drugom predavanju bavio se prednostima i razlozima za korištenje Helma u sklopu Kubernetes klastera. Damir Dobrić održao je predavanje How to build modern backends. Obzirom da je sve teže dizajnirati robustan, pouzdan, skalabilan sustav koji je jednostavan za upotrebu, Dobrić je uz pomoć niz praktičnih primjera pokazao prednosti kreiranja naprednih i modernih backendova uz pomoć teorije Actor Programming Model i Azure Service Busa. Vjekoslav Babić, Microsoft MVP i svjetski autoritet za Dynamics 365 Business Central, predstavio je neke od mogućnosti Business Centrala pri kreiranju front-enda uz pomoć Reacta+ i Reduxa.

Program drugog konferencijskog dana donio je 30 predavanja i panel na kojem je Ivan Voras, jedan od autora i voditelja najpopularnijeg domaćeg business podcasta Surove strasti, porazgovarao o sigurnosti s dvojicom domaćih stručnjaka, Alenom Delićem (Divert) i Markom Rakarom (MRAK services).

Sveukupno je na konferenciji održano čak 67 predavanja u izvedbi 65 stranih i domaćih predavača, među kojima je niz predavača mlade generacije koji su se ove godine prvi puta našli na ATD pozornici.

Podijeli:

 

Vezane objave